tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Stöd för vegetariskt efter hjärtinfarkt

Publicerad: 1 september 2019, 08:53

Vegetarisk mat under fyra veckor påverkade flera riskfaktorer hos personer som haft ischemisk hjärtsjukdom enligt en svensk randomiserad studie.

Foto: Getty Images

Fyra veckor med vegetarisk kost till patienter som haft ischemisk hjärtsjukdom ledde till större sänkning av bland annat kolesterolvärden än en diet innehållande kött.

Ämnen i artikeln:

ESC

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Det är den första randomiserade studien där vegetarisk diet jämförts med kost innehållande kött hos individer som behandlas med ballongvidgning och som står på standardbehandlingefter kärlkramp eller hjärtinfarkt.

Totalt deltog 31 individer i studien, samtliga vårdades vid hjärtkliniken vid universitetssjukhuset i Örebro. Demir Djekic, läkare och forskare på Universitetssjukhuset i Örebro är huvudförfattare till studien som han presenterar på ESC på tisdag och menar att resultaten är betydelsefulla även om studien är liten.

– Syftet var att förbättra den grundläggande förståelsen för kostens betydelse hos denna patientgrupp och testa upplägget med att jämföra dieter i en randomiserad studie och det har vi lyckats med säger han.

Deltagarna lottades till att få fyra veckors lakto-ovo-vegetarisk kost, alltså vegetarisk kost med inslag av ägg och mejeriprodukter eller kost med kött. Frysta färdigrätter för lunch och middag hämtades ut på hjärtkliniken. Alla deltagare fick också en strikt måltidsplan som anpassades efter det individuella kaloribehovet.

Efter fyra veckor övergick alla studiepersoner till fyra veckors vanlig kost och därefter följde ytterligare fyra veckor med den diet som inte testats innan, en så kallad cross-over studiedesign. Innan och efter varje kostperiod mättes ett antal välkända riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna såg bland annat att deltagarna fick lägre nivåer av oxiderat LDL-kolesterol, en fraktion av det onda kolesterolet som spelar en viktig roll för både bildningen och ruptur av plack i kranskärlen.

Dessutom fick deltagarna lägre värden av LDL kolesterol och totalkolesterol och minskade något mer i vikt och kroppsmasseindex efter vegetarisk kost. Köttfri kost påverkade också nivåerna av flera enskilda bakteriearter i mag- och tarmkanalen och metaboliter, det vill säga små molekylär i plasma.

– Ett annat fascinerande fynd var att en del individer med högre nivåer av vissa specifika bakteriearter i mag-tarmkanalen tycktes svara bättre på den vegetariska kosten, och sänkte sina LDL-värden mer än andra studiepersoner. Det är något som skulle vara intressant att gå vidare med, säger Demir Djekic.

Inneliggande hjärtpatienter har på hjärtkliniken i Örebro enbart serverats vegetarisk mat sedan 2016 och resultaten kan ge stöd åt att det finns hälsovinster med den policyn fortsätter han.

– Vi jobbar mycket med att den här patientgruppen ska nå sina målvärden för bland annat blodfetter och ändå är det många som inte gör det, trots att de är välbehandlade.  Att äta vegetariskt kanske kan gör att fler når dem, säger Demir Djekic.

Läs mer i abstract:
Demir Djekic med flera. VEgetaRian Diet in patients with Ischemic heart disease (VERDI): An open-label, randomized, prospective, cross-over study

Relaterat material

Vegetariskt på hjärtklinken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev