Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Större risk för kognitionsproblem med helhjärnsbestrålning

Publicerad: 1 juni 2015, 12:56

Foto: Thinkstock

Asco 2015. För- och nackdelar med adjuvant helhjärnsbestrålning vid hjärnmetastasbehandling måste vägas mot varandra. Nu kommer resultat från en studie som tyder på att riskerna kanske överväger nyttan.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Risken för kognitiva problem efter helhjärnsbestrålning är känd sedan tidigare. Den nya amerikanska studien bekräftar detta. Men det är vissa data som fattas för att kunna säga att det är bättre att undvika helhjärnsbestrålning, enligt en svensk expert inom området – Peter Wersäll, docent och överläkare vid radiumhemmet i Solna.

– Den kognitiva försämringen kommer mycket snabbt efter helhjärnsbestrålning, säger Peter Wersäll till Dagens Medicin.

Totalt omfattade studien 213 patienter varav en grupp fick genomgå strålkirurgi och den andra strålkirurgi följt av adjuvant strålterapi av hela hjärnan. Alla patienter i studien hade mellan en och tre hjärnmetastaser på upp till 3 centimeter.

Efter tre månader hade 92 procent av patienterna som fick helhjärnsbestrålning försämrad kognition jämfört med 64 procent hos de som enbart fick strålkirurgi. Trots att gruppen som inte fick strålterapi utvecklade fler tumörer fanns ingen skillnad i total överlevnad mellan de två grupperna.

– Vi brukade erbjuda strålning av hela hjärnan redan tidigt, men nu ser vi ju att bieffekterna verkar vara värre för patienten jämfört med tumörtillväxt och metastasuppkomst i hjärnan, säger Jan Buckner, onkologiprofessor vid Mayo kliniken i USA och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande från Asco.

Forskarna menar att resultaten kan få konsekvenser inom många områden av cancervården, eftersom hjärnmetastaser kan utvecklas från olika cancerformer. Det är vanligast med hjärnmetastaser vid hud- bröst- och lungcancer, men även urinblåse-, njur- och gynekologisk cancer kan bilda hjärnmetastaser.

– Livskvalitetsdata från den här studien har inte presenterats ännu och det är ju en viktig aspekt som inte är belyst. Man har dessutom inte presenterat progressionsfri överlevnad, som förmodligen är mycket värt för patienten. Det är viktiga data för att verkligen kunna säga att det är bra att utesluta helhjärnsbestrålning, säger Peter Wersäll.

Han menar också att man som läkare hela tiden måste väga nyttan mot risken och att i dag finns det mer förfinade metoder för helhjärnsbestrålning, till exempel så kallad IMRT, där man undviker att bestråla hippocampus, vilket gör att de kognitiva funktionerna inte blir så påverkade. Det finns dock inte så många studier gjorda på den här nya metoden.

Studien presenteras vid en plenarsession på Asco-mötet och är bekostad av National institute of health i USA.

Här kan du läsa abstract till studien:

Paul Brown med flera. NCCTG N0574 (Alliance): A phase III randomized trial of whole brain radiation therapy (WBRT) in addition to radiosurgery (SRS) in patients with 1 to 3 brain metastases. Journal of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr LBA4).

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev