fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Strålning i hög dos var dåligt vid lungcancer

Publicerad: 31 maj 2013, 15:07

Asco 2013 Patienter med icke-småcellig lungcancer fick försämrad överlevnad efter strålbehandling med hög dos, jämfört med en konventionell stråldos, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är forskare i USA som följt upp 464 patienter med lokalt avancerad icke-småcellig lungcancer som fått strålbehandling tillsammans med cytostatika och andra läkemedel.

Sådan strålbehandling ges för att minska tillväxten av primärtumören och hindra den att spridas till näraliggande lymfkörtlar.

Deltagare som randomiserats till en högre stråldos på 74 Gray hade en kortare medianöverlevnad på 19,5 månader, jämfört med 28,7 månader bland dem som randomiserats till en konventionell stråldos på 60 Gray.

Det var också fler patienter som dött på grund av behandlingsrelaterade orsaker av dem som fått hög stråldos jämfört med den konventionella dosen. Detta drabbade tio respektive två personer i de båda grupperna.

Enligt forskarna har tidigare mindre studier antytt att strålning i hög dos har fördelar. Och det nu aktuella resultat kom därför som en överraskning.

Fynden i studien bör avsluta en tio år lång diskussion om vilken stråldos som är att föredra, enligt ett uttalande från Ascos president Sandra Swain.

Läs abstract till studien:

Jeffrey Bradley med flera. A randomized phase III comparison of standard dose (60 Gy) versus high-dose (74 Gy) conformal chemoradiotherapy with or without cetuximab of stage III non-småll cell lungcancer. Results on radiation dose in RTOG 01617. Journal of Clinical Oncology 31, 2013 (suppl; abstr 7501).

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev