Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Studie på bröstcancer kan ändra praxis

Publicerad: 3 juni 2014, 06:01

Jonas Bergh

Foto: Carl-Magnus Hake

Asco 2014. En studie som visar att fler yngre kvinnor kan få bevarad fertilitet genom att stänga av äggstocksfunktionen i samband med cytostatikabehandling. Det är en av Jonas Berghs höjdpunkter på årets kongress inom bröstcancer.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Det här var superintressanta resultat som är viktiga även för vissa andra cancerformer än hormonnegativ bröstcancer som nu studerades. Jag tror att studien kan ändra klinisk rutin i Sverige ganska snabbt, säger Jonas Bergh, som är professor i onkologi vid Karolinska institutet i Solna och ordförande i Svenska bröstcancergruppen.

Att stänga av äggstocksfunktionen med hjälp av så kallade GnRH-analoger har länge varit ett alternativ för att behandla hormonkänslig bröstcancer. Detta skulle också kunna skydda äggstockarna från cytostatika, har det spekulerats.

Och om detta ger den nya studien klara besked, se också länk till höger. Färre kvinnor med tidig hormonnegativ cancer hamnade i för tidigt klimakterium och fler barn föddes bland dem som randomiserats till GnRH-analogen goserelin. Effekten på på cancersjukdomen tycktes snarast vara gynnsam med bättre sjukdomskontroll.

– Det är dock viktigt att framhålla att detta handlar om hormonnegativ bröstcancer. Metoden bör inte användas i rutin vid hormonreceptorpositiv bröstcancer, om man samtidigt ger cytostatika, säger Jonas Bergh.

En annan studie som Jonas Bergh lyfter fram handlar om att övervikt tycks göra premenopausala kvinnor med östrogenreceptorpositiv bröstcancer mer benägna att avlida i sjukdomen.

– Tidigare har man trott att en sådan inverkan främst gäller postmenopausala kvinnor, men nu har vi säkrare data från sammanlagt 80 000 kvinnor som ingått i kliniska studier av tidig bröstcancer. Studien ger ett viktigt besked som bör kunna användas för att ge information till våra patienter, säger Jonas Bergh.

Han har varit på Asco-kongressen nästan varje år sedan 1984. Nu ser Jonas Bergh med oro på utvecklingen vad gäller svenskt deltagande med tanke på nya bestämmelser om att industrin inte får finansiera resor till medicinska kongresser.

– Det är viktigt för läkare att komma hit i utbildningssyfte, att få ta del av all ny vetenskap och få nätverka med kollegor från andra länder. Jag är tveksam till om landstingen kommer att ta över den kostnad som industrin har stått för, säger Jonas Bergh.

Själv betalar han sina kongresskostnader själv via forskningsanslag och inbjudan från ett amerikanskt universitet.

Relaterat material

Hormonterapi hjälpte till att bevara fertilitet vid bröstcancer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev