Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Studie pekar på nytta med CT-uppföljning

Publicerad: 27 september 2015, 11:22

ERS 2015. Andelen patienter som var i livet fyra år efter kirurgisk behandling av lungcancer ökade från 56 till 68 procent, sedan man infört ett uppföljningsprogram med datortomografi, CT, enligt en ny dansk studie.


Ämnen i artikeln:

LungcancerERS

Totalt ingick 391 patienter som opererats i botande syfte under perioden 2008 till 2013 vid universitetssjukhuset i Odense.

Tanken med det CT-baserade uppföljningsprogrammet, som introducerades år 2010, är att hitta eventuella återfall tidigare och därmed ha större chanser att rikta botande behandling även mot dessa tumörer.

Och överlevnadssiffrorna talar alltså för att uppföljningen haft effekt.

Inte minst såg forskarna en skillnad för de patienter som fått ett återfall under de första två åren. Här uppskattades fyraårsöverlevnaden till 27 procent, jämfört med 2 procent innan CT-uppföljningen introducerades.

Studien är den första i världen som pekar på en bättre överlevnad med CT-uppföljning efter kirurgisk behandling av lungcancer, enligt forskarna. Men då undersökningen var av observationstyp kan orsakssamband inte fastslås. Forskarna ser dock CT-uppföljningen som den mest troliga förklaringen till den förbättrade överlevnaden. En tidigare studie från samma forskare har pekat på att andelen återfall som kan komma i fråga för potentiellt botande behandling ökade tre gånger sedan man började följa patienterna med CT.

Programmet innebär att patienterna undersöks var tredje månad under de två första åren och därefter var sjätte månad under tre år. Därmed är det mer intensivt än vad som brukar vara standard i Sverige, enligt onkologen Simon Ekman, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Det här är en intressant studie. I Sverige kan rutinerna variera för uppföljning efter kirurgi. Men vanligast är att göra en undersökning var tredje månad första året och därefter halvårsvis  upp till tre eller fem år efter operation beroende på tumörstadium. Alla röntgenundersökningar görs dock inte rutinmässigt med CT-teknik. Den danska studien talar för att vi bör följa upp mer intensivt med CT-undersökningar, men fler studier behövs för att bekräfta detta, säger han till Dagens Medicin.

Läs abstract till studien:

Niels-Christian Hansen med flera. Overall survival after the introduction of CT-based follow-up after resection of lung cancer. A population based quality assurance analysis. Presenterad på ERS-kongressen den 27 september 2015. 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LungcancerERS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev