Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kongresser

Studie visar på nyttan att biopsera misstänkta återfall

Publicerad: 3 Juni 2015, 12:22

Ulla Wilking, sjuksköterska och forskare vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Foto: Carl-Magnus Hake

Asco 2015. När kvinnor får misstänkta återfall i bröstcancer är det långt ifrån alla förändringar som verkligen är bröstcancer, visar en svensk studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Våra resultat är kanske inte så överraskande, men ingen har gjort en sådan här sammanställning förut. Vår studie visar nyttan av att ordentligt undersöka det man tror är ett återfall. Annars finns risk att patienterna inte får korrekt behandling, säger Ulla Wilking, sjuksköterska och forskare vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Hon och hennes kollegor gick igenom totalt 1 034 tumörprover från 453 kvinnor som undersökts i Stockholmsregionen under åren 2007 till 2011.

Totalt sett var 55 procent av proverna återfall i bröstcancer, 36 procent var benigna förändringar, 3 procent var andra typer av tumörer och 6 procent gav oklara resultat.

– Sett till förändringar i lungorna visade sig 2 av 92 prover vara ny lungcancer, snarare än bröstcancermetastaser. I levern fanns det en ganska stor andel förändringar som var benigna, säger Ulla Wilking.

Resultaten visade också på att en i en tredjedel av återfallen i hormonreceptorpositiv sjukdom hade tumören förlorat sina östrogenreceptorer, vilket gör att de inte längre är känsliga för hormonbehandling.

I Sverige ska det visserligen vara rutin att göra fullständiga patologiska undersökningar av misstänkta återfall i bröstcancer. Men om sådana verkligen görs i samtliga fall är tveksamt, tror Ulla Wilking.

Hon pekar också på att man i många internationella studier av metastatisk bröstcancer inte säkerställt att det verkligen är bröstcancer man undersöker.

– Här finns en förbättringspotential. I en del fall har man sannolikt studerat nya läkemedel mot bröstcancer på kvinnor som inte har bröstcancer, säger hon.

Resultaten presenterades i lördags den 30 maj som en poster på Asco-kongressen i Chicago.

Läs abstract:

Ulla Wilking med flera. There is more to the picture than meets the eye: Population-based study on biopsy verification of suspected breast cancer recurrences. Journal of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr 542)

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev