Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

"Studier behövs för cancer hos äldre"

Publicerad: 31 maj 2014, 09:24

De flesta som drabbas av cancer är äldre, men få studier görs i gruppen och det är brist på läkare som kan behandla dem.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Arti Hurria, läkare vid City of Hope National Medical Center i Kalifornien, höll under fredagen en förläsning om cancer hos äldre. Den bild hon tecknar är oroande.

– När man ser på cancer i olika åldersgrupper är det tydligt att det är en sjukdom som är associerad med den åldrande processen, sade hon.

Men trots sambandet som tydligt framgick i grafer som hon visade är äldre personer underrepresenterade i cancerstudier.

Under förläsningen berättade hon om en rapport från Institute of Medicine, IOM, där hon är ledamot. IOM har ett mål om att fler äldre ska inkluderas i kliniska prövningar. För att det ska ske föreslår organisationen att den amerikanska kongressen ska anta en lag som gör det möjligt att ge sex månader extra patent för företag som utför kliniska prövningar på äldre patienter eller patienter med många sjukdomar.

Ett annat stort problem som Arti Hurria lyfte, och som drabbar äldre med cancer, är att det råder stor brist både på onkologer och på geriatriker i USA. För att förbättra förmågan att hjälpa patientgruppen vill IOM att personal i sjukvårdsteam som behandlar äldre cancerpatienter samarbetar mer med varandra och att primärvård, geriatriker och onkologer samordnar sig mer.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev