Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Svenska rön kan ge svar om sunitinib

Publicerad: 4 juni 2013, 12:07

Foto: Lisa Blohm. Magnus Frödin-Bolling, ST-läkare i gynekologi, och forskare vid Karolinska institutet.

Asco 2013. Nya svenska rön kan kanske hjälpa till att förutsäga vilka njurcancerpatienter som har nytta av behandling med sunitinib.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Hos en del njurcancerpatienter med långt gången sjukdom kan livet förlängas med hjälp av tyrosinkinashämmaren sunitib (Sutent). Men behandlingen är tuff och långt ifrån alla patienter svarar på den.

– Det är ungefär 30 procent som man ser behandlingssvar hos och då vill vi hitta dem som har nytta av behandlingen, säger Magnus Frödin-Bolling, ST-läkare i gynekologi, och forskare vid Karolinska institutet.

Under Asco presenterade han en poster med resultat av en svensk studie på sammanlagt 67 patienter. Forskargruppen har tittat på om uttrycket av olika receptorer i tumörernas kärlbildningar och stödjevävnaden hade betydelse för vilka som svarade bra på behandlingen. Läkemedlet är nämligen riktat mot kärltillväxt.

– I början var det ganska nedslående, vi hittade ingenting, berättar han.

Men till slut fick de napp. Det gällde proteinet desmin, i pericyterna som har en sammandragande funktion i blodkärlen.

– Det visar sig att om det proteinet uttrycks i njurtumören, då går det betydligt sämre. Och då är det både hur länge man svarar på behandling och totalöverlevnaden som påverkas.

Fortfarande är det dock för tidigt att säga om det här innebär att uttryck av desmin bara förutsäger prognosen eller också behandlingssvaret. Magnus Frödin-Bolling hoppas på det senare.

– Prognostiska markörer finns det redan många. Men prediktiva markörer, som kan förutsäga behandlingsutfallet, skulle tillföra mycket.

Den grupp patienter som forskarna har tittat på är begränsad, och hade behandlats med sunitinib. Nu hoppas de kunna bekräfta resultaten i ytterligare en studie.

– Förhoppningsvis ska vi få tillgång till material från en obehandlad grupp, från Malmö, och så ska vi göra precis samma analys där och se om vi kan konfirmera våra fynd.

Dessutom ska arbetsmetoden framöver förändras.

– Vi ska införa en mer datoriserad analys, för nu har jag suttit och tittat i mikroskop, och det tar ganska lång tid och det blir lite subjektivt också. Så nu kommer vi att titta på det lite mer objektivt.

Studien: Magnus Frödin-Bolling, Karolinska institutet, med flera: Association of tumor perivascular desmin expression with survival in patients with sunitinib-treated renal carcinoma. (Länk till abstract kommer att läggas till)

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev