Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Svenskar tog plats i inledningstal

Publicerad: 24 september 2013, 09:18

EASD:s ordförande Andrew JM Boulton höll inledningsanförandet för den vetenskapliga delen av kongressen på tisdagsmorgonen.

Foto: Samuel Lagercrantz

Två svenskar framhölls särskilt när EASD:s vetenskapliga program inleddes.


Ämnen i artikeln:

EASD

Den största hallen i kongresscentret Fira de Barcelona har 4 000 platser. Ändå satt folk på golvet, och de som inte släpptes in satt utanför och tittade på storbildskärm när EASD:s ordförande Andrew JM Boulton höll inledningsanförandet för den vetenskapliga delen av kongressen på tisdagsmorgonen.

Även om EASD är den europiska organisationen för diabetes, drar mötet till sig läkare och forskare från hela världen. Andrew JM Boulton lyfte fram att bland andra Kina, USA och Indien hör till de länder som är starkast representerade.

– Så det är ett internationellt möte, sade han och meddelade att deltagare från 130 länder finns på plats.

Han berättade att cirka 2 300 abstracts hade skickats in till mötet och att färre än hälften hade accepterats. Bara en gång tidigare har så många abstracts skickats in till den europeiska diabeteskongressen.

Under sitt anförande framhöll han några framstående personer inom europeisk diabetesforskning och lyfte då bland annat fram två forskare i Sverige.

En av dem är Juleen Zierath, professor vid Karolinska institutet, ordförande i Nobelkommittén, samt chefredaktör för EASD:s tidskrift Diabetologia.

– Juleen Zierath är en superb chefredaktör, sade Andrew JM Boulton.

Han framhöll också den tidigare EASD-ordföranden Ulf Smith, professor vid Göteborgs universitet, för sitt engagemang när det gäller att lobba för diabetesforskning i Europa.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev