Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Tamoxifenstudie årets höjdpunkt

Publicerad: 3 juni 2013, 20:44

En studie som visade på bättre återfallsfri överlevnad med tio års tamoxifenbehandling. Det är det viktigaste resultatet på årets Asco-kongress inom bröstcancer, enligt professor Jonas Bergh, ordförande i Svenska bröstcancergruppen.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Nu finns det sammantaget tre studier som visar nyttan med att ge långvarig tamoxifen eller tamoxifen följt av aromatashämmaren letrozol. Om jag uttalar mig personligen så kommer det nog snart att avspegla sig i hur vi behandlar patienter i Sverige. Framför allt kan det bli aktuellt till kvinnor innan klimakteriet, som därmed inte kan behandlas med aromatashämmare, och som har hög risk för återfall, säger han.

I övrigt anser Jonas Bergh att årets Asco-kongress inte bjöd på några stora sensationer. Men han lyfter bland annat fram en kanadensisk studie som pekar på att mycket unga patienter, yngre än 35 år, som genomgår bröstbevarande kirurgi klarar sig lika bra som jämnåriga vilka får hela bröstet bortopererat. Detta förutsätter dock att patienterna som har en del av bröstet kvar får stråbehandling med så kallad boost.

– Att vara ung är generellt sett en riskfaktor vid bröstcancer men behöver inte betyda att man behöver den mest aggressiva kirurgiska behandlingen, säger Jonas Bergh, som till vardags är professor i onkologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Två studier som annars fått uppmärksamhet här anser Jonas Bergh att man ska tolka försiktigt. Det handlar om resultat som pekar på att strålning mot lymfkörtlar i armhålan ger lindrigare biverkningar än kirurgi samt att tätare men lägre doser av cytostatikumet paklitaxel är lika bra som konventionell dosering.

– När det gäller strålning finns det möjliga långsiktiga konsekvenser som man måste ta hänsyn till. Och när det gäller ändrad dosering av paklitaxel finns det vissa neurologiska biverkningar som är vanligare med det tätare schemat, säger han.

Relaterat material

Mer data ger stöd för tamoxifen i tio år

Tamoxifen i tio år var bra

Mindre biverkningar av paklitaxel

Strålning alternativ till körtelkirurgi

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev