Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Tårgas, e-cigaretter, cyklar – och en ny vetenskaplig tidskrift

Publicerad: 10 september 2014, 16:05

ERS 2014 Bo Lundbäck, som sitter i ERS exekutiva kommitté berättar om höjdpunkterna på årets lungkongress i München och blickar framåt mot nästa år i Amsterdam.


Ämnen i artikeln:

ERS

Det är en märklig känsla att vandra genom den jättelika lobbyn i mässhallen de sista skälvande timmarna av lungkongressen ERS 2014 som ägt rum här i München. Havet av människor som rusat runt för att hinna till olika föreläsningar de senaste dagarna har bytts ut till en liten skara människor som drar resväskor eller tar ett par sista självporträtt med mobilen innan det är dags att ta sig till flygplatsen.

Dagens Medicin sätter sig ned vid ett av caféborden med Bo Lundbäck, till vardags professor i klinisk epidemiologi vid Göteborgs universitet, men här på kongressen en av de utvalda i exekutivkommittén som bland annat planerar och bestämmer över organisationens årliga jätteevenemang. Vad tyckte han var extra intressant det här året?

– Jag skulle vilja lyfta fram två symposier med stort vetenskapligt innehåll. Först en där man tog fram tårgasanvändning. Det var ett fantastiskt symposium, säger Bo Lundbäck.

Symposiet, som Dagens Medicin berättat om tidigare, handlade om hur tårgas används av polis i olika länder mot demonstranter, men att långtidseffekten av exponering fortfarande är oklart.

– Ämnen som inte ens får användas i krig används i Turkiet, Egypten, Bahrain och många andra länder. De ämnen som används här är inte ordentligt dokumenterade, och de skador som uppstår kommer sällan fram ordentligt i press eller på annat sätt, säger Bo Lundbäck.

ERS kommer nu att upprätta en så kallad Task Force för att upplysa politiker, myndigheter och andra tongivande organisationer om de potentiellt farliga konsekvenserna av att använda tårgas.

– Ett annat intressant symposium handlade om e-cigaretter. Det var i ett rum som fyller 300. Det stod hundratals utanför som inte fick plats, så rummet var smockfullt, säger Bo Lundbäck.

– De som är storrökare och som inte på annat sätt lyckas sluta röka kan visserligen ha nytta av e-cigaretter, men om man ser på de flesta länder i Europa så har det varit en kraftig minskning av antalet rökare de senaste decennierna. Att i det läget börja introducera e-cigaretter är ju helt tokigt. De som säljer e-cigaretter hävdar att de är ofarliga, men på det här symposiet kom det fram att e-cigaretter inte alls är ofarliga, berättar han.

Det var forskare från Frankrike som visade att flertalet e-cigaretterna har stora nivåer nikotin, och att användare hade medelhöga till ganska höga halter nikotin i blodet. En av föreläsarna visade också att nikotinet i sig kan skada epitelet i luftvägana, bidra till en utveckling av fibros och bidra till en utveckling av emfysem i lungorna.

– Så det är inte bara röken i rökningen som är farlig utan nikotinet i sig självt, säger Bo Lundbäck.

I september nästa år kommer lungmötet att äga rum i Amsterdam. En av Bo Lundbäcks huvuduppgifter under det här mötet var att planera detaljerna för det kommande evenemanget:

– Kampanjen Healthy Lungs for Life som startadehär i München tas upp även i Amsterdam. Då kommer det att vara motion som står i fokus, och symbol för det blir en cykel. Det finns ju ganska många cyklar i Amsterdam.

Han berättar också att inslaget av grundforskning kommer att vara starkare, och det som kallas för translationell forskning, alltså en blandning av exempelvis epidemiologi, klinisk forskning och forskning om olika mekanismer.

– Man angriper ett ämne från olika håll. Så här vanlig är sjukdomen, så här yttrar den sig, det här är orsakerna och så här går det till när sjukdomsprocessen uppstår.

Slutligen berättar Bo Lundbäck att ERS, som bland annat ger ut den tongivande vetenskapliga tidskriften European Respiratory Journal, planerar att kanske redan i höst eller nästa år, lansera en lillasyster till tidskrifen. En webbaserad publikation.

– I dag får bara 10 procent av alla manuskript som skickas in till European Respiratory Journal plats men många av de andra är bra. Dem kommer vi att kunna publicera i den nya webbaserade tidskriften.

Relaterat material

ers-panel

Turkiska läkare oroas för långtidseffekt av tårgas

MICHAEL BORGERT

Ämnen i artikeln:

ERS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev