Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Telemonitorering hjälpte inte vid hjärtsvikt

Publicerad: 29 augusti 2016, 08:15

Martin Cowie, professor i kardiologi vid Imperial College London.

Foto: Carl-Magnus Hake/Dagens Medicin

I den största studien i sitt slag visar brittiska forskare att distansövervakning av hjärtsviktspatienter för att underlätta justering av behandling inte påverkar patienternas prognos.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktESC

– Resultatet var inte vad vi hoppats på, trots ett stort patientunderlag. En förklaring kan vara att dagens hjärtsviktspatienter, åtminstone de som ingår i kliniska prövningar, redan är så välbehandlade, sade studiens ledare Martin Cowie, professor i kardiologi vid Imperial College London, vid en presskonferens under söndagen.

Han och hans kollegor följde 1 650 patienter som samtliga stod på behandling av någon typ av pacemaker eller implanterbar defibrillator.

Hälften av deltagarna lottades till att få patientrelaterade data nedladdade från apparaterna varje vecka. Den här datan användes sedan av sjukvårdspersonal för att eventuellt ta kontakt med patienterna, rekommendera ändrad behandling eller sjukvårdsbesök. Övriga deltagare fick sedvanlig sjukvård för sin hjärtsvikt utan telemonitorering av symtom.

Efter i median 2,8 års uppföljning fanns det inga skillnader mellan gruppen sett till sammanlagda händelser av dödsfall eller oplanerade hjärt-kärlrelaterade sjukhusinläggningar.

Det fanns inte heller någon skillnad sett till sekundära effektvariabler.

– Hos mer än 70 procent av de telemonitorerade patienterna gjorde man någon typ av aktivitet. Men uppenbarligen hade detta inte någon klinisk effekt, sade Martin Cowie på presskonferensen.

Tidigare liknande studier har visserligen visat att telemonitorering kan ha potential. Men de nya resultaten ger ett nytt perspektiv och visar att man först måste utvärdera teknik, menar Martin Cowie och hans kollegor:

– Vår studie var pragmatisk, med många deltagare, med förhållandevis lång uppföljning och med apparater från olika tillverkare, sade Martin Cowie.

Resultaten presenterades under söndagen i det så kallade hotlineprogrammet på ESC-kongressen i Rom.

I en annan studie inom samma område som också presenterades på kongressen fann italienska forskare att hjärtsviktspatienter vars biventrikulära pacemakrer övervakades på distans inte fick någon klinisk nytta av detta, jämfört med en kontrollgrupp som fick sedvanlig vård. Monitoreringen ledde dock till färre sjukvårdskontakter och därmed till mindre sjukvårdsvårskontakter, vilket i sig skulle kunna motivera sådan monitorering, enligt studiens ledare Guiseppe Boriani.

Se presentationsen av studien:
http://spo.escardio.org/Slides.aspx?eevtid=1127&ePresId=DWSvkbrjb0k%3D

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtsviktESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev