fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Tonåringars lunghälsa kunde förutspås

Publicerad: 9 september 2014, 14:04

ERS 2014 Forskare från Cardiff har hittat ett verktyg för att förutspå om ett litet barn löper risk att få problem med lunghälsan i tonåren.

Ämnen i artikeln:

ERS

De brittiska forskarna samlade data dels från ett barns födsel och dels från samma barn vid 8 års ålder. Det man tittade på var exempelvis hur lång graviditeten varit, födelsevikt, kön, längd, vikt och framför allt lungfunktion.

– När allt det här kombineras i en statistisk modell så ger det oss en ganska bra fingervisning om hur barnets lungfunktion kommer att se ut senare i livet och om när deras lungfunktion kommer att vara som bäst, säger John Watkins vid Cardiff University.

Han är huvudförfattare till den studie som presenterades på den pågående lungkonferensen ERS i München.

Som grund för analysen användes data från den så kallade Alspac-studien (Avon Longitudinal Study of Parents and Children). Omkring 3 000 barn från studien undersöktes, och ett av målen var att se om man med hjälp av medicinska mätningar tidigt i livet kunde förutse hur barnets lunghälsa skulle se ut långt senare.

När forskarna tittade på lungfunktionen hos barnen då de fyllt 15 år kunde man konstatera att en stor del av tonåringarnas lungegenskaper mycket riktigt kunde förutspås med hjälp av data från de tidigare mätningarna.

– Vi kunde förklara upp till 53 procent av orsakerna till att lungfunktionen vid 15 års ålder var som den var. 47  procent förklaras förstås av andra faktorer som genetik och miljö och vem vet vad, säger John Watkins.

Jørgen Vestbo, viceordförande för ERS, satt med under presentationen, och han tycker att det skulle vara en god idé att regelbundet  börja mäta barns lungfunktion ungefär som man mäter längd och vikt. Om man med hjälp av mätningar av lungfunktion skulle kunna förutse om ett barn har större risk att få lungproblem i framtiden skulle det kunna vara till stor hjälp för att ge råd om vilken utbildning och yrkesväg som borde undvikas, eller upplysningar om att det för vissa kommer att vara extra riskabelt att börja röka.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev