söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Uppmärksammar vikten av att röra sig

Publicerad: 27 september 2015, 12:31

Emma Thompson. Foto: Amina Manzoor

Både kongressdeltagarna och Amsterdamborna är fokus i en kampanj för hälsosamma lungor.

Ämnen i artikeln:

ERS

Under förra årets ERS-kongress lanserades kampanjen ”Healthy Lungs for Life” som riktar sig både till de som drabbats av någon lungsjukdom och till de som är i riskzonen för att drabbas av lungsjukdom i framtiden. Förra året var temat luftföroreningar. I år fortsätter kampanjen men med fokus på vikten av fysisk aktivitet. Som en del av kampanjen delar man ut stegräknare under kongressen och uppmanar ERS-deltagarna att gå åtminstone 10 000 steg per dag.

Men kampanjen riktar sig även till allmänheten. På flera ställen i Amsterdam kan förbipasserande under två dagar testa sin lungfunktion och få information om hur man kan hålla lungorna friska under hela livet. Det viktigaste budskapet är att få folk att röra på sig, oavsett om de cyklar till jobbet eller tar trapporna i stället för hissen.

– Regelbunden träning är otroligt viktigt för att hålla lungorna friska, och aktivitetsnivån kan anpassas efter personens förmåga, säger Emma Thompson, som arbetar med utbildning och information vid European Lung Foundation, ELF.

Man har också tagit fram en cykelkarta över Amsterdam tillsammans med stadens officiella turistbyrå, med cykelrutter i mindre trafikerade områden. De är särskilt framtagna för att visa att det går att motionera även i storstäder och att det finns områden med mindre luftföroreningar.

Kampanjen är ett gemensamt initiativ från ERS och ELF.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev