Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”Vår upptäckt en blixt från klar himmel”

Publicerad: 18 september 2014, 06:58

EASD 2014 Det är 20:e året som Erik Renström, professor i experimentell endokrinologi vid Lunds universitet, har varit på EASD-kongresser.


Ämnen i artikeln:

EASD

Vad gör du på årets möte?

– Jag ska prata om en oväntad koppling mellan immunsystemet och insulinfrisättning. Det är ett viktigt protein, protektin, som hämmar immunsvar så att man inte får för mycket av det. Det här ämnet har också visat sig vara viktigt för att vi ska kunna frisätta insulin ut i blodet. Proteinet är känt sen tidigare men det här verkar vara helt obekant, så ”vår upptäckt var en blixt från klar himmel kan man säga.

Vad är det bästa du sett hittills på kongressen?

– Det är svårt att välja någonting men det är alltid roligt med de där stora översiktsföreläsningarna, så Claude Bernard-föredraget med Domenico Accili som inledde mötet var ju väldigt intressant. Det är ett väldigt intressant ämne över huvud taget, dedifferentiering av betaceller som man tror är viktigt vid diabetes, varför man får sänkt insulinproduktion.

Är det någonting som du ser fram emot?

– Ja, jag tycker att det ska bli väldigt roligt att få höra Fredrik Bäckhed från Göteborgs universitet. Tarmfloran är ju ett fält som exploderar och han är en av de främsta i världen.

Hur skiljer sig årets kongress från de tidigare du varit på?

– Mycket är ju sig likt. Att man kommer hit, diskuterar vetenskap och träffar kollegor. Vad som är skillnaden tycker jag är själva sjukdomsaspekten, att alla inte bara är inne i sitt eget lilla område, utan verkligen har ambitionen att förstå och förklara diabetes i stort. Det genomsyrar alla presentationer på ett sätt det inte gjorde för 20 år sedan.

Vad tror du är det stora som folk kommer att prata om när de åker härifrån?

– Problemet är att diabetes är ett så otroligt stort område så att jag tror att människor från olika fält kommer att ha olika saker med sig härifrån. Det börjar komma dithän att man måste ligga flytande ovanpå ytan så att man kan ta till sig alla nyheter i alla olika fält för att få en fullständig bild. Det är en stor utmaning.

Fotnot: Dagens Medicin har intervjuat Domenico Accili, som Erik Renström nämner i ett radioinslag. Den intervjun går att lyssna på här. Under torsdagen publicerar vi också en radiointervju med Fredrik Bäckhed.

MICHAEL BORGERT

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev