Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Vårdinsats gav mor och barn lägre vikt

Publicerad: 26 september 2013, 09:00

Kvinnorna håller vikten bättre och barnen föds inte onormalt stora när kvinnor med graviditetsdiabetes möts av en sjukvård som är extra på tårna.


Ämnen i artikeln:

EASD

Charlotta Nilsson, ST-läkare och forskare vid Lunds universitet, presenterar på EASD en studie där graviditetsutfall jämförs mellan mödrar med graviditetsdiabetes i Lund och mödrar utan tillståndet från resten av Sverige.

– Den visar att vi förmodligen gör helt rätt vid vår klinik i Lund, säger Charlotta Nilsson.

Graviditetsdiabetes upptäcks hos 1–14 procent av alla gravida, lite olika beroende på vilken definition som används och inte minst på om mödravården aktivt letar efter dem eller inte.

Det gör den i Region Skåne, där alla gravida erbjuds ett glukosbelastningstest. Om det pekar på graviditetsdiabetes remitteras kvinnan till specialenhet. I Lund får hon där stöd av dietist, obstetriker, diabetolog och specialutbildad barnmorska.

Charlotta Nilssons studie pekar mot att vården där ger effekt. Totalt ingick 704 kvinnor från Lund som diagnostiserades mellan 2000 och 2010. De har jämförts med kvinnor och barn från det medicinska födelseregistret – rensat för kvinnorna med diabetes.

De skånska kvinnorna med graviditetsdiabetes var tyngre än riksgenomsnittet, 72,9 kilo jämfört med 68,0, när de skrevs in vid mödravården. Men viktuppgången under graviditeten var mycket lägre hos dem. Vid tiden för förlossningen vägde de i snitt 82,6 kilo jämfört med riksmedel som hade ökat till 81,9.

– De följs väldigt intensivt med råd om kost och livsstil, säger Charlotta Nilsson.

Kvinnorna från Lund hade en något kortare graviditetslängd (38,8 veckor jämfört med 39,3) och högre frekvens av kejsarsnitt än kvinnor i genomsnitt, 21 procent jämfört med 17 för riket.

Barnens medelvikt var 3 468 gram, lite lättare än de 3 520 gram som var genomsnittet för barn i hela Sverige, eftersom de kom till världen lite i förtid.

– Det visar att vi gör rätt som plockar ut barnen lite tidigare, säger Charlotta Nilsson och tillägger att ett stort barn ökar risken för komplikationer i samband med förlossningen för både mor och barn.

Dessutom kan stora barn ha svårare att reglera sitt blodsocker.

Socialstyrelsen håller för närvarande på med en översyn av rekommendationerna kring bland annat upptäckt av graviditetsdiabetes.

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev