Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Veteran tipsar om Ascostrategi

Publicerad: 30 maj 2013, 23:46

Onkologen Per Sandström har varit på varje Ascomöte sedan 2005. Debutanter råder han att våga välja bort.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Man måste ju förbereda sig lite dag för dag och lägga upp ett program och prioritera bort lite. Det finns mer information än man kan ta in, säger Per Sandström, till vardags läkare på Karolinska universitetssjukhuset och forskare med inriktning på njurcancer.

Att ha ett tydligt specialområde kan vara en fördel för att få ut mesta möjligt av konferensen, tror han.

– Som kliniker följer man nästan alltid ett spår. Då är det inte så mycket krockar inom det spåret. Men ska man bevaka både prostatacancer och lungcancer är det nästan omöjligt.

Eftersom konferensanläggningen är så stor – ”som två mässor i Älvsjö” – tar det dessutom lite tid att ta sig från den ena ändan av anläggningen till den andra och ett par snabbgångna skor kan vara ett bra tips.

Per Sandström rekommenderar också besökare som inte har varit på Asco tidigare att inte nödvändigtvis hasta mellan så många föreläsningar som möjligt.

– Mycket av föreläsningarna kommer som virtual meetings som går att se i efterhand – det går att ta igen saker på det sättet. Är man intresserad av något specialområde, ska man försöka se postervisningarna, för det får man inte på annat sätt.

På årets möte åker Per Sandström mest med som ”vanlig deltagare” som han uttrycker det, även om han står med på en studie som presenteras. Han ser Asco som årets viktigaste konferens. Oftast har sjukhuset och något läkemedelsföretag betalat halva kostnaden var för att resan till Asco ska bli av. Men något år har det varit forskningspengar som gått åt.

– För oss är Asco det viktigaste mötet. Det är prioriterat, säger han.

I år ser han inte minst fram emot att ta del av nya rön om prostatacancer. Och att träffa kollegor från hela världen.

– Det är stimulerande med alla människor som man träffar, och prata mycket med människor som gör liknande saker som man själv. I princip kan man ju titta på mötet hemma på datorn, men det är inte lika spännande.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev