Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Viktiga rön inom pankreascancer

Publicerad: 3 juni 2013, 20:30

Jan-Erik Frödin

Foto: Carl-Magnus Hake

Två studier inom bukspottkörtelcancer var de mest betydelsefulla inom gastrointestinal cancer på Asco-kongressen. Den anser Jan-Erik Frödin, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Det har inte varit några riktigt stora nyheter i år, men ändå en del matnyttigt , säger han.

Av de alltså två studierna han tror får konsekvenser för behandling på hemmaplan var den ena negativ. Den visade att tillägg av strålning efter inledande behandling med cytostatika inte har någon inverkan på prognosen för patienterna.

– Vi har själva varit med i den studien och behandlar våra patienter med strålning. Nu får vi fundera på hur vi ska göra med de här patienterna. Möjligen finns det undergrupper av patienter där strålning kan vara till nytta, säger Jan-Erik Frödin.

Studien med positivt utfall handlade om att tillägg av cytostatikumet nab-paklitaxel (Abraxan) till konventionell cytostatikabehandling med gemcitabin förlängde livet på patienterna med nästan två månader.

– Det här var en uppdatering av data som presenterats tidigare i år. Det kan bli en behandling som vi erbjuder patienterna, som annars har väldigt få andra alternativ, säger Jan-Erik Frödin.

Inom pankreascancer framhåller han också en japansk studie som visade på bättre överlevnad med cytostatikumet S1 jämfört med gemcitabin vid tidiga, operabla, former av sjukdomen. S1 användes alltså här i advjuvant, eller återfallsförebyggande, syfte och skulle därmed kunna bli ett efterlängtad tillskott för att bättre möjliggöra bot vid pankreascancer.

– Tolkningen av resultaten försvåras dock av att det handlade om japanska patienter som kan skilja sig genetisk från västerlänningar i hur de svarar på läkemedel, säger Jan-Erik Frödin.

Inom kolorektalcancerområdet rönte en randomiserad studie av Avastin (bevacizumab) och Erbitux (cetuximab) en del uppmärksamhet här. Studien visade att överlevnaden var något bättre med Erbitux bland patienterna som alla hade framskriden sjukdom utan kras-mutation. Men det var ett ganska väntat resultat, enligt Jan-Erik Frödin.

– Möjligen hade jag förväntat mig större fördel för Erbitux. Tidigare studier har visat bättre tumörresponser med detta läkemedel.  Varför det inte blev större skillnad i denna studie är lite oklart, säger han.

Relaterat material

Fördel för Erbitux i ny studie

Framgång för cellgift mot cancer i bukspottkörteln

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev