Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Adhd-läkemedel tros minska trafikolyckor

Publicerad: 29 januari 2014, 21:00

Män med adhd råkar ut för transportolyckor hälften så ofta när de tar läkemedel mot adhd, jämfört med när de inte gör det, enligt en ny svensk studie i tidskriften Jama Psychiatry.


Det är tidigare känt att personer med funktionsnedsättningen adhd har ökad risk för att bli iblandade i transportolyckor. Detta samband bekräftas nu i en studie av forskare vid Karolinska institutet i Solna som följt upp mer än 17 400 personer med adhd under fyra års tid.

Jämfört med individer i normalbefolkningen utan adhd var risken att bli inblandade i allvarliga transportolyckor runt 45 procent högre bland dem med adhd.

En allvarlig transportolycka definierades som akutbesök på sjukhus eller dödsfall på grund av olycksrelaterat trauma.

Den ökade risken för olyckor verkade dock kunna suddas ut då personerna använde läkemedel mot adhd. Detta samband gällde dock bara män, som hade en 58 procents minskad risk för allvarliga transportolyckor under perioder då de använde läkemedel, jämfört med när de inte använde läkemedlen.

Enligt forskarna skulle resultaten kunna förklaras av att läkemedelsbehandling har en dämpande effekt på grundsymtomen vid adhd, som impulsivitet och koncentrationssvårigheter.

Samtidigt betonar forskarna att studien var av observationsstyp och därför inte kan fastslå några orsakssamband. Men de anser att läkare bör överväga att informera patienter om den ökade risken att drabbas att transportolyckor och att den risken möjligen kan minskas med läkemedel mot adhd.

Läs abstract till studien:

Zheng Chang med flera. Serious Transport Accidents in Adults With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and the Effect of Medication – A Population-Based Study. Jama Psychiatry, publicerad online den 29 januari 2014. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2013.4174

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev