fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Adrenalin från utlandet kan äventyra patientsäkerheten

Publicerad: 27 maj 2009, 11:51

Importerat adrenalin med avvikande märkning äventyrar patientsäkerheten. Läkare kritiserar Läkemedelsverket och varnar för att feldoseringar kan leda till ödesdigra misstag.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det råder brist i Sverige på "katastrofadrenalin" i milliliterdoser med svensk märkning.

Det svenska adrenalinet i milliliterdoser har ersatts med ett adrenalin som är godkänt i Storbritannien, där märkningen inte är densamma som i Sverige. Detta försvårar doseringen för vårdpersonalen.

– De är vana vid att räkna adrenalinet i milligram per milliliter. Det nya preparatet har tre olika märkningar och inget stämmer med det vi använder i Sverige, säger Mats Tullberg, läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Märkningen kan ge allvarliga konsekvenser för patienterna eftersom personalen riskerar att feldosera. Mats Tullberg har gått ut med en varning till hela Sahlgrenska universitetssjukhuset och betraktar läkemedelsbytet som en patientsäkerhetsrisk.

– Katastrofadrenalin används i situationer som präglas av tidspress. Förändrad märkning kan leda till osäkerhet och risk för misstag, menar han.

Mats Tullberg anser att informationen från Läkemedelsverket angående bytet har varit bristfällig och kräver nu omgående en ommärkning av alla nya ampuller. Från Läkemedelsverkets sida säger man att en ommärkning är begärd av tillverkaren så att vårdpersonalen ska kunna känna sig säker och patientsäkerheten inte hotas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev