Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Akut p-piller leder inte till slarv

Publicerad: 15 oktober 2013, 06:29

Tonårsflickor som fick en extra dos akut p-piller använde skyddet snabbare efter oskyddat sex.


Tillgången till ett extra akut p-piller ledde däremot inte till att flickorna hade oskyddat sex oftare än andra tonårsflickor. Det visar en studie med 420 flickor och unga kvinnor mellan 14 och 19 år vid Ungdomshälsan i Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning.

Flickorna kom till mottagningen efter att de hade haft oskyddat sex eller råkat ut för ett kondomhaveri. De fick ett akut p-piller som de tog direkt. Halva gruppen fick dessutom en informationsbroschyr, en kondom och en extra dos akut p-piller.

Ett år senare telefonintervjuades flickorna.  Cirka 40 procent av dem som fått en extra dos hade använt p-pillret i snitt drygt 15 timmar efter oskyddat sex. Ju tidigare ett akut p-piller tas efter oskyddat samlag desto större är chansen att det förhindrar en oönskad graviditet.

Bland dem som inte hade fått ett extra piller hade knappt en fjärdedel använt dagen-efter-piller och det tog längre tid – i snitt 26 timmar efter oskyddat samlag.

Men inget i studien tyder på att tillgången till akut p-piller ledde till ett ökat sexuellt riskbeteende.

– Vi fann inga skillnader mellan grupperna när det gällde användningen av olika p-medel eller oskyddat sex, säger Margareta Larsson, docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, till UNT.

I båda grupperna uppgav cirka 10 procent att de hade haft oskyddat sex vid sitt senaste samlag.

Studien är publicerad i Upsala Journal of Medical Sciences.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News