Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Alla får inte biologisk medicin

Publicerad: 14 september 2010, 12:19

Chansen att få de nya biologiska läkemedlen varierar stort över landet.


Benägenheten att skriva ut de dyra men effektiva biologiska medicinerna varierar stort mellan län och regioner. Det senaste kvalitetsregistret för reumatiska sjukdomar visar att Skåne ligger i topp, medan läkarna i Västsverige och de nordligaste länen har lägst andel förskrivningar.

Problemet är att landstingen inte är tillräckligt bra på att omfördela pengar mellan olika verksamheter, enligt Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Läkemedelskostnaderna totalt sett har inte ökat särskilt dramatiskt. Samtidigt som man kan få en stor ökning för reumatiker har vi haft stora sänkningar vad gäller hjärt- kärlpatienter. Men detta kräver muskler att omfördela medel, och det brister, säger Göran Stiernstedt till TT.

Biologiska läkemedel tas fram med hjälp av DNA-baserade metoder. De har använts i ett tiotal år mot bland annat reumatism (reumatoid artrit) och MS. Eftersom de är komplicerade att producera blir kostnaderna höga, mellan 100 000 och 150 000 kronor per patient och år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev