Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Alla gravida och barn över tre år bör få svininfluensavaccin

Publicerad: 3 september 2009, 16:02

Alla gravida bör vaccineras mot svininfluensan A(H1N1), liksom barn över tre års ålder. Det förklarar Läkemedelsverket i rekommendationer som släpptes i kväll.


Rekommendationerna har gjorts i samarbete med Barnläkarföreningens vaccinexperter och Socialstyrelsen.

Enligt Läkemedelsverket är vaccination av barn i åldrarna tre till nio år av nytta, även vid en mild pandemisk influensa, och vaccination rekommenderas därför. För dessa barn rekommenderas en halv vuxendos av vaccinet. För barn mellan 10 och 17 bedöms också vaccin vara värdefullt. Barn upp till 12 år ska få en halv vuxendos och ungdomar mellan 13 och 17 bör få full vuxendos.

I samliga dessa fall gäller att vaccinationen ska upprepas med tre veckors mellanrum.

För barn under tre år är läget mer komplicerat. Läkemedelsverket konstaterar att alla data talar för att nyttan av vaccinet är större för dessa barn, eftersom de kan drabbas av svårare komplikationer av influensan än vad äldre barn tycks göra. Men eftersom data för bland annat säkerhet saknas rekommenderas än så länge bara att barn mellan sex månader och tre år med riskfaktorer på grund av underliggande sjukdom vaccineras. Barn som är sex månader eller yngre ska inte vaccineras.

När det gäller vaccination av gravida konstaterar myndigheten att all influensa hos gravida nnebär risker för fostret. De risker som kan finnas med vaccinet är ofullständigt kända, men det verkar inte finnas någon uppenbar fara för fostret.

En annan fördel är att vaccinationen kan ge ett visst skydd åt det nyfödda barnet eftersom antikroppar mot influensan överförs från mamman via livmodern.

Läkemedelsverket anser därför att nyttan med vaccinet är större än riskerna och rekommenderar att alla gravida genomgår vaccination. Vaccinet kan ges under hela graviditeten.

Läs mer:

Läkemedelsverkets rekommendationer för gravida
Läkemedelsverkets rekommendationer för barn

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev