Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Allmän vaccinering mot influensa dröjer

Publicerad: 20 januari 2015, 10:42

Foto: Astra Zeneca

I flera andra länder vaccineras barn mot influensa, i Sverige lär det dröja.


Från och med i höstas erbjuds alla två-, tre- och fyraåringar i  England vaccin mot influensa och även i Finland erbjuds barn vaccin mot  sjukdomen. Astra Zeneca, bolaget bakom influensavaccinet Fluenz som  används i England har sonderat terrängen i Sverige.

I ett mejl till Socialstyrelsen undrar bolaget om det är möjligt att  det själv föreslår att Fluenz ska bedömas av myndighetens råd för  vaccinationsfrågor. I mejlet nämns att företaget avvaktar resultaten  från studier om samhällsbördan av influensa samt effekten från den  allmänna barnvaccineringen i Storbritannien.

Från den 1 juli i år tar Folkhälsomyndigheten över ansvaret för de  allmänna vaccinationsprogrammen. Där konstaterar Ann Lindstrand, chef  för myndighetens enhet för vaccin och register, att vaccinering mot  influensa inte finns med i de diskussioner som förs kring ändringar i  programmen.

Hon säger till Dagens Apotek att det är en jätteapparat att  vaccinera alla barn varje år. I Finland är det uttalat att vaccineringen  av barn görs för att skydda äldre från att smittas av influensa. På  frågan om det kan komma att införas vaccinering även i Sverige, svarar  Ann Lindstrand:

– Det ska vara en stund tills vi gör det, tror jag.

Och en stund, är det några år?

– Nja. Det känns som att vi i lugn och ro måste utreda de första  sakerna först. För det är inte heller så att vaccinerna mot influensa är  de bästa, vad det gäller effekt.

De första saker som Ann Lindstrand hänvisar till är de ändringar som  under hösten diskuterats i Socialstyrelsens uppföljning av de nationella  vaccinationsprogrammen. Nämligen en utredning av vaccination mot  kikhosta, en prövning av eventuell tidigareläggning av  mässlingsvaccinationens första dos och utredningar av vaccination mot  rotavirus, hpv-vaccination för pojkar samt vaccination mot vattkoppor.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev