Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Alltför potent smärtläkemedel kan ha legat bakom ledskador

Publicerad: 30 september 2010, 12:25

Ett läkemedel som blockerar en nervtillväxtfaktor dämpade smärta vid artros, enligt en ny studie. Men vidare studier har stoppats sedan sjukdomen förvärrats hos vissa patienter.


Ökat uttryck av nervtillväxtfaktorer i inflammerad vävnad är kopplat till ökad smärta. Det är bakgrunden till studie som amerikanska forskare nu publicerar i tidskriften New England Journal of Medicine.

De visar att en antikropp, tanezumab, riktad mot nervtillväxtfaktor kan minska smärta hos patienter med knäartros jämfört med placebo.

450 patienter lottades till olika doser av antikroppen eller till placebo.

Mätt över 16 veckor minskade smärtupplevelsen med 45 till 62 procent bland dem som fått antikroppen, enligt en så kallad visuell analogskala. Motsvarande förbättring i placebogruppen var 22 procent.

Enligt forskarna visar resultaten att blockad av nervtillväxtfaktor kan bli en behandling mot knäartros.

Men vidare studier av läkemedlet har tills vidare stoppats av den amerikanska kontrollmyndigheten FDA. Orsaken är att sjukdomen förvärrats hos en del patienter i samband med behandling med tanezumab, vilket har lett till hela knäleden har fått bytas ut.

Dessa skador kan bero på överdrivet slitage på knäleden i frånvaro av smärta, enligt forskaren John Wood vid Wolfson Institute for Biomedical Research i London, Storbritannien, som har skrivit en kommentar till studien i tiskriften.

Han anser att resultaten antyder att total utsläckning av smärta hos patienter med knäartros inte nödvändigtvis är bra eftersom smärta också innebär en skyddsmekanism.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online 29 september 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev