Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Allvarliga biverkningar var vanligare med Avastin

Publicerad: 2 februari 2011, 15:31

Cancerpatienter som behandlas med läkemedlet Avastin löper nästan 50 procent ökad risk att dö på grund av biverkningar, jämfört med patienter som enbart fått cytostatika, enligt en ny studie.


Det är amerikanska forskare som sammanställt data från 16 randomiserade studier av cancerläkemedlet Avastin (bevacizumab) med totalt över 10 000 patienter.

Andelen patienter som dött på grund av biverkningar bland dem som fått behandling med Avastin var 2,5 procent, jämfört med 1,7 procent bland patienter som inte fått läkemedlet. Det motsvarar en relativ riskökning på 46 procent.

Blödningar var den vanligaste dödsorsaken som kopplades till Avastinbehandling. Risken för dödliga biverkningar var mest påtaglig då Avastin kombinerades med taxan- eller platinabaserade cellgifter.

Forskarna bakom studien, som är verksamma vid Stony Brook University Medical Center i delstaten New York, poängterar dock att den absoluta risken för allvarliga biverkningar med Avastin är låg och bör vägas mot att läkemedlet sammantaget kan ge en överlevnadsfördel tack vare sin gynnsamma effekt på tumören.

Studien publiceras i tidskriften Jama.

Läs abstract till studien:

Jama 2011; 305: 487–494

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev