Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Analys av tårar avslöjar Sjögrens syndrom

Publicerad: 12 april 2005, 07:35

Japanska forskare har utvecklat ett test som snabbt och säkert kan ställa diagnosen Sjögrens syndrom, en autoimmun sjukdom som framför allt drabbar kvinnor. Testet analyserar proteiner i tårvätska genom att använda masspektrometri. De första kliniska studierna har visat lovande resultat.


Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom som ger nedsatt sekretion i tår- och spottkörtlarna samt i nässlemhinnan. I ett kommande nummer av tidskriften Journal of Proteome Research från American Chemical Society berättar japanska forskare om ett nytt test, som de håller på att utveckla för diagnostik av Sjögrens syndrom.

I dag krävs biopsier och vävnadsprover för att diagnostisera sjukdomen, som ofta förväxlas med andra sjukdomar eftersom symtomen kommer smygande. Sjögrens syndrom drabbar framför allt kvinnor över 40 år.

Det nya testet är icke-invasivt. Det kräver en enda tårdroppe som fångas upp på ett specialfilter.

I en första klinisk studie har forskarna analyserat proteininnehållet i tårvätska från 31 patienter som fått diagnosen Sjögrens syndrom och jämförde med tårvätska från 57 friska kontrollpersoner. Genom att använda en ny laserbaserad variant av masspektrometri fick forskarna fram cirka tio biomarkörer för proteiner som verkar vara specifika för Sjögrens syndrom.

Forskarna bakom testet, som arbetar vid Kanazawa Medical University i Japan, tror att testet kan finnas på marknaden redan om två till tre år. Ett japanskt läkemedelsföretag har redan köpt rättigheterna till testet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev