Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Anders Blanck ny vd för Lif

Publicerad: 30 juni 2011, 15:31

Steget från vice vd till vd var inte så långt. Anders Blanck blir ny förgrundsfigur för läkemedelsindustrins branschorganisation Lif.


Ekonomen Anders Blanck anmälde sig själv som en av kandidaterna till att efterträda Richard Bergström som i våras slutade som vd för Lif. Han tvekade aldrig om att han ville ha jobbet, säger Anders Blanck själv. Och efter en lång rekryteringsprocess är det nu hans.

– Det är spännande och stimulerande. Det händer väldigt mycket inom läkemedelsområdet och hälso- och sjukvården. Läkemedelsfrågorna är mycket i fokus, det ser man nu i Almedalen, till exempel, säger Anders Blanck.

45-åringen med fem barn, hund och intresse för skönlitteratur har ett halvt dussin år bakom sig på Lif. Dessförinnan har han varit departementsråd och chef för socialdepartementets avdelning för hälso- och sjukvård.

– Jag tror att jag är ganska väl förankrad i svensk sjukvård och det är nog viktigt, säger Anders Blanck.

Han konstaterar att han har ett brett kontaktnät, men inte så värst många kontakter kvar inne på departementet. Många kollegor från hans tid där finns i dag någon annanstans.

– Kontakter är ju också en färskvara.

Anders Blanck bubblar entusiastiskt på om utmaningar och förändringar för vårdsektorn och de forskande läkemedelsföretagen. När det handlar om den egna lönen är han tystare. Bra, men hemlig, mer än så vill han inte avslöja.

Och frågan om hur det nya jobbet påverkar semestern möts av ett halvkvävt skratt.

– Det blir det inte så mycket av i sommar. Det är klart att det är ett stort uppdrag som tar tid. Men jag hade faktiskt semester förra veckan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News