måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Anders Tegnell: Ny Cochranerapport tillför inget nytt

Publicerad: 9 april 2014, 23:01

Foto: Photos.com

Rekommendationerna för användning av antivirala läkemedel mot influensa bör omvärderas, anser forskarna bakom en ny Cochranerapport som publiceras i BMJ. Men statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att resultaten tillför något nytt.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I dag, torsdag, publicerar det fristående forskarnätverket Cochrane sin genomgång av det antivirala läkemedlet Tamiflu (oseltamivir) mot influensa.

Rapporten är en slutpunkt i en lång följetong där bland annat forskare vid Cochrane har anklagat läkemedelsföretaget Roche för att inte vilja lämna ut alla data från de kliniska studierna med Tamiflu.

Till slut har dock forskarna fått allt material de behövde, och den nu aktuella analysen är baserad på samtliga 20 publicerade och opublicerade studier med Tamiflu.

Resultaten visar bland annat:

■ Att Tamiflu minskar symtomperioden med lite över en halv dag, från 7 till 6,3 dagar.  
■ Att det inte finns bevis för att Tamiflu skulle minska komplikationer eller sjukhusinläggningar på grund av influensa.  
■ Att profylaxbehandling med läkemedlet kan minska risken för symtomatisk influensa men att det inte finns bevis för att spridningen mellan personer minskar.  
■ Att studierna där Tamiflu används som profylax pekar på att läkemedlet ger en ökad risk för huvudvärk, psykiatriska störningar och njurrelaterade händelser.

Det faktum att Tamiflu inte minskar risken för komplikationer, vilket man tidigare trott, får forskarna och tidskriften BMJ att ifrågasätta nyttan av att flera länder, däribland Sverige, byggt upp stora och dyra beredskapslager med Tamiflu.

Men enligt Anders Tegnell, som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, ger den nya rapporten inga skäl att avveckla några lager av Tamiflu.

– Resultaten överensstämmer i stort med en tidigare genomgång från Cochrane som kom år 2009, även om det nu är bra att man fått med alla data i sina analyser, säger han till Dagens Medicin.

Anders Tegnell pekar dessutom på att studierna med Tamiflu är gjorda på förhållandevis mild säsongsinfluensa och att effekterna därför inte blir så stora.

– Vi har byggt upp beredskapslager för en situation där en aggressivare influensa skulle spridas. Då är det sannolikt att Tamiflu gör större nytta. Och när det gäller biverkningar har det uppföljningsarbete som görs av myndigheter runt om i världen visat att det här läkemedlet är tillräckligt säkert, säger han.

Samtidigt med rapporten om Tamiflu publiceras också en genomgång av det antivirala läkemedlet Relenza (zanamivir). Enligt dessa resultat har inte Relenza någon effekt på komplikationer, sjukhusinläggningar eller död av influensa. Inte heller minskar läkemedlet spridningen av sjukdomen.

Läs analyserna i BMJ:

Tom Jefferson med flera. Oseltamivir for influenza in adults and children: systematic review of clinical study reports and summary of regulatory comments. BMJ 2014; 348:g2545. DOI: 10.1136/bmj.g2545
Carl Heneghan med flera. Zanamivir for influensz in adults and children: systematic review of clinical study reports and summary of regulatory comments. BMJ 2014; 348: g2547. DOI: 10.1136/bmj.g2547

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev