Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Angiotensinblockerare hjälpte mot nervsmärta

Publicerad: 7 februari 2014, 14:50

Läkemedel som blockerar en viss typ av angiotensinreceptorer kan bli en ny behandling mot neuropatisk smärta, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Sedan snart 20 år är läkemedel som blockerar angiontensinreceptorer en del av behandlingen av högt blodtryck. Nu verkar angreppssättet också ha potential i behandlingen av nervsmärta.

Det är ett internationellt forskarlag som utvärderat läkemedelskandidaten EMA401 bland 183 patienter med postherpetisk neurologi, det vill säga kvarvarande smärta efter bältros.

EMA401 är utvecklad för att blockera angiotensinreceptorer typ 2, vilka enligt ny forskning förmedlar. De angiotensinreceptorer som är inblandade i kontrollen av blodtrycket är av en annan sort, typ 1.

Patienter som lottades till behandling med EMA401 hade efter fyra veckor fått bättre smärtlindring, än patienter i en kontrollgrupp som fick placebo. Enligt forskarna var effekten minst lika stor som den av andra i dag tillgängliga läkemedel mot nervsmärta. De efterlyser nu större och längre studier av läkemedelskandidaten.

I en kommentar i tidskriften beskrivs resultaten som lovande, bland annat därför att en ny verkningsmekanism ger hopp till patienter som inte får hjälp av existerande läkemedel som till exempel tricykliska antidepressiva och opioider.

Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Spinifex Pharmaceuticals.

Läs abstract till studien:

Andrew Rice med flera. EMA401, an orally administered highly selective angiotensin II type 2 receptor antagonist, as a novel treatment for postherpetic neuralgia: a randomised, double-blind, placebo-controlled phase 2 clinical trial. Lancet, publicerad online den 5 februari 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)62337-5

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev