Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ann Carlsson vill ha fler dospatienter

Publicerad: 27 oktober 2016, 06:00

Antalet dosförpackningar har inte ökat det senaste decenniet. Detta vill Apodos ägare Apoteket AB ändra på med ett bättre samarbete med vården.


Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

– Det är 185 000 i dag och det var ungefär 185 000 för tio år sedan också. Vi anser och tror att fler människor skulle vara behjälpta av att få sina läkemedel förskrivna i dosförpackningar. Det är ett säkert, tryggt och stabilt sätt att få sina läkemedel på, säger Ann Carlsson, vd på Apoteket AB, till Dagens Apotek.

Hon påpekar att fler och fler nya läkemedel kommer ut på marknaden samtidigt som svensken lever allt längre. Det innebär i förlängningen att allt fler människor kommer att använda mer läkemedel under sin livstid – och då särskilt när de blir äldre.

– Apodos gör att du känner igen både läkemedel och ordination och en sådan färdigpackad lösning borde kunna hjälpa många fler, säger Ann Carlsson.

Så varför har inget hänt på tio år?

– En läkare måste förskriva dospförpackning och det finns vissa skäl till att man inte skriver ut fler, säger Ann Carlsson.

Vad är det för skäl?

– Jag tror att det går att förbättra förutsättningarna för att läkarna ska känna att det är ett bra sätt att ordinera läkemedel. Jag tror att vi skulle kunna samarbeta mer. Vi gör inte detta själva utan det måste vi göra tillsammans med läkarna och kommunala vårdgivare, säger Ann Carlsson och tillägger:

– Det skrivs ut 185 000 dosförpackningar i hela landet i dag så det är många som ser det här som en bra lösning.

Relaterat material

Apoteket AB satsar på ombyggnad

Apodos drar tillbaka återkrav

Ann Carlsson invigde dosanläggning

Apoteket AB överger inte dosmarknaden

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev