Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ansiktsgel kan bli behandling mot migrän

Publicerad: 23 april 2015, 08:42

AAN 2015 Att ta antiinflammatoriska läkemedel via munnen är redan en etablerad behandling av migrän. En ny mindre studie antyder att topikal behandling på huden möjligen kan bli det i framtiden.


– Vi tror att den här behandlingen kan ha fördelar jämfört med att ta tabletter, då patienter får mindre systemiska biverkningar. Topikal administrering påverkas heller inte av att tarmmotoriken ofta påverkas vid migränanfall, säger studiens presentatör Wolfgang Liedkte till Dagens Medicin.

I studien fick 48 patienter efter påbörjad migränattack smörja sig i ansiktet på de områden där trigeminusnerven har sina nervändar med antingen en gel innehållande placebo eller det antiinflammatoriska ämnet ketoprofen.

Läkemedlet var formulerad i en patenterad beredning som enligt forskarna kraftigt ökar upptaget över huden och in i blodbanan, jämfört med de topikala beredningar som i dag finns på marknaden av ketoprofen.

Varje patient fick behandla fem migränanfall och hen kände inte till om det var placebo eller aktiv substans i gelen.

Enligt det abstract som presenterades på AAN-kongressen fick patienterna en lindring av smärtan när de använde aktiv gel.  Men den här lindringen var bara tydlig hos de patienter som hade en svår migrän.

I den gruppen var det 45 jämfört med 15 procent som fick långvarig lindring av migränanfallet i upp till 24 timmar bland de som fick ketoprofen respektive placebo.

Vidare ökade ketoprofengelen chanserna att patienterna skulle bli helt fria från alla migränsymtom, som illamående och ljuskänslighet, jämfört med placebogelen.

– Att vi bara såg effekt i gruppen med svår migrän tror vi har att göra med en överskuggande placeboeffekt i gruppen med mild migrän, säger Wolfgang Liedkte, som är docent i neurologi vid Duke University i North Caroline och betald rådgivare åt företaget Achelios som står bakom den nya läkemedelsformuleringen.

Forskarnas huvudteori om hur gelen eventuellt skulle fungera är att ketoprofen hämmar produktionen av inflammatoriska prostaglandiner i nervändsluten.

– Det är möjligt att det också kan finnas systemiska effekter, säger Wolfgang Liedkte.

Företaget hoppas nu sätta igång större studier för om möjligt kunna bekräfta resultaten.

Studien presenterades på en session för ”emerging science” på AAN-kongressen den 22 april 2015.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev