Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Antibiotika endast korta perioder till borreliasjuka

Publicerad: 24 juni 2009, 06:50

Läkemedelsverket kommer nu med uppdaterade rekommendationer för diagnostik och behandling av borrelia. Enligt dessa ska inga långvariga antibiotikakurer ges.


Efter en workshop om diagnostik och behandling av borreliainfektion i mars i år har Läkemedelsverket gjort flera förtydliganden i sina rekommendationer. Man anser exempelvis att det har blivit ytterligare bekräftat att antibiotika endast ska ges under kortare perioder.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att behandla neuroborrelios med antibiotika längre än 14 dagar. Det finns nu studier som visar att längre behandlingar dessutom ökar risken för biverkningar, säger Leif Dotevall, överläkare och biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, som ingår i Läkemedelsverkets expertpanel om borrelia.

Det är något som bland annat patientföreningen Borrelia- och TBE-föreningen i Sverige har motsatt sig. De tycker att svenska läkare borde ge längre antibiotikabehandling till patienter med långvariga besvär.

Leif Dotevall påpekar att patienter som har haft neuroborrelios, där infektionen har nått nervsystemet, i enstaka fall kan ha resttillstånd i månader och till och med år efteråt. Dessa symtom läker ut efter hand. Men det kommer inte att bli bättre av en längre antibiotikakur eftersom bakterien efter tillräcklig behandling är död.

– Symtomen beror i stället på skadan som håller på att läka. Då är det rehabilitering, inte antibiotika, som behövs, säger han.

Kunskaperna om att ställa diagnos har ökat på senare tid. Det har lett till att Läkemedelsverket nu anser att det krävs ryggvätskeundersökning för att diagnostisera neuroborrelios.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev