Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Antibiotika räddade undernärda barn

Publicerad: 30 januari 2013, 22:00

Fler barn i det östafrikanska landet Malawi överlevde svår akut undernäring om de fick antibiotika utöver näringsbehandling, enligt en ny randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Användning av så kallad terapeutisk mat i form av näringsförstärkt jordnötspasta har kraftigt förbättrat chanserna för barn med svår undernäring. Men fortfarande är det upp 15 procent som inte tillfrisknar, enligt de amerikanska forskarna bakom studien.

Därför har de nu testat att komplettera behandlingen med antibiotika mot bakgrund av att en del tidigare forskning har pekat på att många undernärda barn också har infektioner.

Av barnen som fick antibiotikumen amoxicillin eller cefidinir återhämtade sig 89 respektive 91 procent, medan siffran i kontrollgruppen som fick placebo var 85 procent.

Vidare avled 4,8 respektive 4,1 procent av barnen som fått antibiotika, jämfört med 7,4 procent i kontrollgruppen.

Forskarnas slutsats är att det är befogat att använda antibiotika som rutin vid behandling av svår undernäring, trots riskerna med ökad antibiotikaresistens.  De efterlyser dock fler studier för att undersöka långtidseffekterna och om det går att hitta vissa grupper som kan ha särskild nytta av sådan behandling.

I studien ingick totalt 2 767 barn i åldern 6 till 59 månader. Barnen bodde på landsbygden och hade alla okomplicerad undernäring, definierad som att de hade god aptit.

Barnen ansågs ha återhämtat sig om de var fria från ödem och deras vikt var minst två standardavvikelser lägre än vad som var normalt för deras längd. Barn som avbröt studien eller som fortfarande var undernärda efter sex besök på näringscenter ansågs inte ha återhämtat sig.

Läs abstract till studien:

Indi Trehan med flera. Antibiotics as Part of the Management of Severe Acute Malnutrition. New England Journal of Medicine 2013; 368: 425–435. DOI: 10.1056/NEJMoa1202851

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev