Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Antibiotikapeng kan finansiera ny antibiotika

Publicerad: 28 september 2016, 07:11

Foto: Thinkstock

Sverige är så bra på att inte använda antibiotika att det kan ställa till problem med tillgängligheten i framtiden.


Ämnen i artikeln:

TLVLif

Det låga användandet kan sluta med att läkemedelsbolag bedömer att försäljningen blir så liten att det inte är lönsamt att tillhandahålla antibiotika på den svenska marknaden.

– Det finns en risk för det, sade TLV:s generaldirektör Sofia Wallström när hon gästade nätverket Pharma Network på tisdagen.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska i december nästa år komma med förslag till ersättningsmodeller för att säkerställa tillgången till antibiotika.

– Det ska ske på ett sätt som fortsatt håller användarfrågan på en restriktiv nivå, sade Sofia Wallström.

Parallellt med det arbetat håller TLV också på att titta på Läkemedelsindustriföreningen Lif:s förslag till betalningsmodell av ny antibiotika. Den modellen syftar till att skapa ekonomiska incitament för bolag att utveckla antibiotika.

– Vi ska utreda om den modellen kan och bör testas i en pilot, sade Sofia Wallström och delade in förslaget i fyra delar på nätverksträffen.

Den första delen går ut på att läkemedelbolag som lanserar ny essentiell antibiotika får betalt i form av en fast årlig ersättning och att betalningen per förpackning blir mycket liten. På så sätt frikopplas bolagets ersättning från den använda volymen.

– Den andra delen handlar om att den här fasta årliga ersättningen ska vara värdebaserad och den tredje delen blir att man presenterar en specifik hälsoekonomisk modell för att beräkna QALY-vinst och kostnader, sade Sofia Wallström.

För att finansiera den årliga ersättningen föreslår Lif en ”antibiotikapeng” på billiga, äldre antibiotika.

– Man kan tänka sig att det är inspirerat av generikapengen som vi har i Sverige. Fast generikapengen är en intäkt som går till apoteken, här skulle det vara en intäkt som går till staten, sade Sofia Wallström.

Relaterat material

”Forskning efter nya antibiotika måste löna sig”

Mindre antibiotika skrivs ut

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TLVLif

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev