söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Antidot mot Pradaxa får grönt ljus

Publicerad: 28 september 2015, 12:42

En ny antidot mot det blodförtunnande läkemedlet Pradaxa har nu rekommenderats för godkännande av EMA. Bakom antidoten finns det tyska läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Pradaxa är ett läkemedel som förhindrar blodet att levra sig, det ges till patienter som har ökad risk för proppbildning. Den nya antidoten Praxbind har visat sig kunna häva effekten av Pradaxa på några minuter, skriver läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim i ett pressmeddelande.

Rekommendationen från EMA:s vetenskapliga kommitté, CHMP, bygger på en studie med 90 patienter som vid tillfället snabbt behövde häva effekten av Pradaxa. Blodets levringsförmåga fanns kvar efter tolv timmar hos 90 procent av patienterna som fått Praxbind, och inga allvarliga biverkningar som kunde kopplas till antidoten rapporterades. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.

Om två månader väntar Boehringer Ingelheim svar om formellt godkännande via EU-kommissionen och ett beslut hos det amerikanska läkemedelsverket FDA väntas inom kort.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev