Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Antikropp förbättrar överlevnaden vid leukemi

Publicerad: 3 mars 2017, 12:17

Överlevnaden fördubblades nästan vid svår akut lymfatisk leukemi om patienter fick antikroppen blinatumomab jämfört med standardterapi, enligt en fas 3-studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Leukemi

Akut lymfatisk leukemi är en blodcancerform som drabbar en särskild celltyp i benmärgen. Patienterna i studien hade en variant av sjukdomen som kallas akut lymfatisk leukemi av B-cellstyp, så kallad B-ALL. Patienterna hade antingen drabbats av återfall eller inte svarat på tidigare terapier.

Studien innefattade 405 personer från 21 länder. Två tredjedelar av deltagarna lottades till en ny behandling i form av antikroppen blinatumomab (Blincyto), medan resterande fick cytostatika.

Resultaten visar att totalöverlevnaden var betydligt högre bland patienter på blinatumomab, 7,7 månader i snitt. Motsvarande siffra var 4 månader i cytostatikagruppen. Efter tolv veckor var det fler på antikroppsbehandlingen jämfört med cytostatikaterapin som nått remission, vilket betyder att symtomen försvinner. Fler patienter som fått blinatumomab levde även en längre period utan återfall eller progression, så kallad event free survial.

Fynden är lovande och möjligen kan effekten av blinatumomab förstärkas ytterligare om behandlingen kombineras med andra immunterapier, skriver det internationella forskarlaget bakom studien.

Patienterna var äldre än 18 år och rekryterades mellan 2014 och 2015. De kom från 101 olika kliniker. Blinatumomab binder till två ytmarkörer – CD19 som finns på B-cellerna samt till CD3 på T-cellerna. Det leder till en sammankoppling som resulterar i att T-cellen attackerar leukemicellen.

Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Amgen.

Läs mer i abstract:

Hagop Kantarjian. Blinatumomab versus Chemotherapy for Advanced Acute Lymphoblastic Leukemia. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 1 mars 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1609783

Relaterat material

Ny terapi ger bättre överlevnad vid leukemi

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Leukemi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News