Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Användningen av TNF-hämmare varierar kraftigt i olika länder

Publicerad: 13 oktober 2009, 11:14

Det finns stora skillnader mellan olika europeiska länder i användningen av biologiska läkemedel vid reumatoid artrit, enligt en ny rapport.


Biologiska läkemedel, framförallt olika antikroppsläkemedel, har på senare år bidragit till förbättrad behandling av reumatiska sjukdomar samtidigt som de blivit stora inkomstkällor för läkemedelsindustrin.

Nu har bland annat konsultföretaget European Health Economics analyserat tillgången till olika biologiska läkemedel, framförallt så kallade TNF-hämmare, på indikationen reumatoid artrit i olika europeiska länder. Rapporten har tagits fram på uppdrag av EFPIA, branschorganisation för den europeiska läkemedelsindustrin.

Enligt rapporten behandlades 30 procent av de norska patienterna med reumatoid artrit år 2008 med olika typer av biologiska läkemedel. Landet låg därmed klart högst i den aktuella statistiken, även om siffran kan ifrågasättas, se nedan.

På andra och tredje plats hamnade Belgien och Irland, där motsvarande siffror var runt 20 procent. Lägst låg Bulgarien, där siffran var under 1 procent.

Av de svenska patienterna använde 16 procent biologiska läkemedel, enligt rapporten. Därmed hamnar Sverige på sjunde plats av 27 analyserade länder.

Enligt ett pressmeddelande från EFPIA indikerar rapporten att den främsta orsaken till skillnaderna i tillgänglighet beror på att läkemedlen anses vara för dyra i vissa länder. I sin tur menar organisationen att detta beror på ett standardiserat prissättningssystem som finns i Europa.

Siffrorna i rapporten bygger på bland annat försäljningsdata för olika läkemedel från företaget IMS Health, uppskattningar av hur stor andel av respektive läkemedels användning som sker vid just reumatoid artrit samt uppskattningar av förekomsten av sjukdomen i varje land.

Att Norge ligger så högt i statistiken kan, enligt rapportförfattarna, bero på att förekomsten av reumatoid artrit har underskattats och att en del av försäljningen har gällt hudsjukdom.

Läs hela rapporten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev