måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Apotek Hjärtat konfronterar medicinmyter med videokampanj

Publicerad: 19 juni 2017, 08:22

Apotek Hjärtats medicinska experter Manar Ali och Maliheh Dehvari diskuterar myter i hälso- och skönhetsråd på internet.

Internet översvämmas av hälso- och skönhetsråd, där sanningshalten skiftar. Apotek Hjärtat bemöter myterna.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Apotek Hjärtat har identifierat ett antal myter, som behandlas i en ny videoserie under temat Apotekare React to. Tipsen spänner från besvär i underlivet till rena skönhetsråd. Apoteket har hittat råden på internet, ibland annat onlineforum för självmedicinering.

Apoteket har ställt sig frågan om vilka som verkligen har medicinsk effekt. I ett faktablad och i ett antal videofilmer beskrivs och bemöts ett antal myter.

– Om ett tips låter för bra för att vara sant, så är det många gånger så, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

En del saker är sanna, såsom att öl innehåller B-vitamin, som är bra för håret. Det finns också viss sanning i att nässpray är kärlsammandragande och kan motverka röda ögon. Men nässpray är till för näsan, inte i ögonen.

– Råd som ges i all välmening kan i värsta fall vara direkt skadliga, säger Annika Svedberg.

Framför allt om man får tips på alternativa sätt att använda läkemedel eller apoteksprodukter, så bör man dubbelkolla dem med en farmaceut, via personlig läkemedelsrådgivning eller via chatt, online.

– Inga frågor eller funderingar är för konstiga för att lyfta med våra farmaceuter som redan har hört det mesta, säger Annika Svedberg.

Videoserien Apotekare React to går att se här.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev