onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Apotekare gör serie om läkemedel

Publicerad: 11 april 2017, 09:04

Fredrik Brounéus har skrivit texten till den nya serien som ska ges ut på flera språk.

I en ny serietidning, som ska distribueras på bred front i flera länder, står läkemedel i centrum. Bakom serien står apotekaren Fredrik Brounéus och den WHO-anknutna organisationen UMC.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Uppsala Monitoring Center är en samarbetsorganisation till WHO som arbetar för säkrare användning av läkemedel. En del i centrets arbete är att rikta sig till unga. Nu testar UMC ett nytt grepp.

Apotekaren och journalisten Fredrik Brounéus skriver en serie om läkemedel som vänder sig till pojkar och flickor mellan 9 och 13 år.

– Huvudpersonerna är Annie och hennes kompis, kolibrin Mac som har ett ego som en örn. De här två har som mission att få andra att använda läkemedel på ett säkert sätt, berättar Fredrik Brounéus.

Temat i det första numret är förfalskade läkemedel.

– I pilotnumret kämpar de mot en skurk som producerar och säljer förfalskade preparat.

Vilka utmaningar ställs de inför i kommande nummer?

– Vi håller på att arbeta med det andra numret som har antibiotikaresistens som tema.

De som står bakom serien är, förutom Fredrik Brounéus, en amerikansk illustratör och UMC:s kommunikationschef Paula Alvarado.

Det finns också planer på att göra en animerad webbversion av serietidningen.

Paula Alvarado berättar att pilotnumret nu testas i engelskspråkiga länder.

– Vi kommer sedan låta översätta tidningen till flera språk, bland annat svenska, och distribuera den till skolor som underlag för diskussioner, säger hon.

Fredrik Brounéus arbetar till vardags på organisationen Vetenskap och Allmänhet. År 2008 gav han ut barnboken ”Piller och Baciller – en liten bok om läkemedel”. Nyligen distribuerade UMC boken till alla vårdcentraler och barnavårdscentraler i Sverige, också det som ett led i att öka kunskap om läkemedel bland yngre. Boken vänder sig barn mellan sex och tolv år.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev