söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Apotekare halverade återinläggningar

Publicerad: 8 april 2016, 07:00

Maria Gustafsson.

Kliniska apotekares deltagande i vårdteam ger bättre och säkrare läkemedelsbehandlingar. Det halverar också risken för läkemedelsrelaterade åderinläggningar hos personer med demens eller kognitiv svikt, visar en avhandling vid Umeå universitet.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– På 30 dagar har vi kunnat halvera antalet läkemedelsrelaterade återinläggningar på sjukhus för hela gruppen. Även på 180 dagar halverades risken för läkemedelsrelaterade återinläggningar, dock sågs under denna uppföljningstid ingen effekt av interventionen hos patienter med samtidig hjärtsvikt, säger Maria Gustafsson, forskare och klinisk apotekare på Läkemedelscentrum vid Norrlands universitetssjukhus

Hon har i en randomiserad, kontrollerad studie undersökt 460 personer i Västerbotten från 65 år med demens eller kognitiv svikt. Gemensamt för dem var att de vid något tillfälle mellan 2012 och 2015 var inlagda på internmedicinska eller ortopediska avdelningar på sjukhus.

På sjukhusen fanns kliniska apotekare med i vårdteam och de gjorde en fördjupad läkemedelsgenomgång av patienternas alla läkemedel, framförde eventuella förbättringsförslag till ansvarig läkare samt diskuterade detta i vårdteamet. De kontrollerade också att patienternas läkemedelslista på sjukhuset var korrekt och komplett.

– Av de förslag som framfördes var det 82 procent som läkarna valde att vidta åtgärder för, säger Maria Gustafsson.

Det vanligaste problemet enligt henne är biverkan av läkemedel. Men även för höga doser och dålig följsamhet är vanligt förekommande. Maria Gustafssons studie rör enbart patienter med demens, men hon tror att resultaten går att applicera på andra områden också.

– Om man tittar på andra studier som har gjorts så har det visat att man har kunnat minska läkemedelsrelaterade återinläggningar och bidra till förbättrade läkemedelsbehandlingar, säger hon.

Är er kompetens en outnyttjad resurs?

– Vår kompetens börjar användas mer och mer. I USA är det väletablerat med apotekare på avdelningarna. Där är det en självklarhet, men även här växer verksamheten, säger Maria Gustafsson till Dagens Apotek.

Läs abstract till avhandlingen:

Optimizing drug therapy among people with dementia: the role of clinical pharmacists

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev