Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Apotekare hjälper Skåne minska läkemedelskostnader

Publicerad: 8 juni 2016, 11:16

Skåne har gått från att ha Sveriges högsta läkemedelskostnader till att ha bland de lägsta i landet. En nyckel till framgång är apotekare som städar bland recepten.


I Skåne låter man i stor utsträckning apotekare på vårdcentraler och sjukhusavdelningar rensa bland recepten. Det bidrar till att få bort onödig medicinering och hitta krockar, skriver Sydsvenskan.

– På sjukhuset kan vi inte se journalerna från primärvården. Det är faktiskt en kvalitetsrisk, säger Maria Rylén, klinikapotekare, till tidningen.

Hon fördelar sin arbetstid mellan Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö och på vårdcentraler i Malmö och Lund. Sjuksköterkorna ger henne listor med patienternas problem, som yrsel eller förstoppning. Därefter går hon igenom deras mediciner och ser om någon uppdatering kan göras. Det kan till exempel handla om blodtrycksmedicin som skrivits ut i många år men som patienten har börjat reagera annorlunda på. Sedan kan en läkare besluta om eventuell ändring.

Hon bidrar också med praktiska tips till annan personal, som när det är okej att dela på piller för att patienten lättare ska kunna svälja dem.

På vårdcentralerna jobbar apotekarna mycket med genomgångar av mediciner på äldreboenden och inom hemtjänsten. På så sätt kan eventuella fel upptäckas och både lidande och resurser kan sparas.

Region Skåne har också arbetat aktivt med att uppsöka vårdcentraler och sjukhus, och det har resulterat i att läkare har blivit bättre på att skriva ut billigare och effektivare läkemedel, skriver Sydsvenskan.

– Jag tror att vi gjorde över 750 besök över hela Skåne förra året. Om man bara skickar papper så händer ingenting, säger Maria Landgren, chef för Region Skånes läkemedelsenhet, till tidningen.

Regionen publicerar varje år ”Skånelistan” med läkemedel som läkarna ska hålla sig till. Den är resultatet av en fortlöpande expertutredning och har till exempel lett till att den billigare astmainhalatorn Bufomix rekommenderas framför Symbicort.

Det kan också handla om dosernas storlek. Regionens psykiatrigrupp tycker till exempel att primärvården använder för låga doser antidepressiva läkemedel. Läkarna är inte bekväma med högre, vilket gör att kontinuiteten kan utebli.

– Båda sidorna har goda argument. De måste kunna lita på varandra, säger Bengt Ljungberg, som är infektionsläkare och som sitter i Läkemedelsrådet.

Enligt honom har läkarna i regionen fått en större förståelse för gemensamma beslut. Det handlar inte bara om att spara pengar, utan även om att ge underlag för den bästa behandlingen, säger han.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News