söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Apotekare ryter till om jätteask

Publicerad: 3 mars 2016, 08:02

Bild 1/2  Foto: Apoteket Kärra

Hur stor förpackning behöver egentligen ett piller? Den frågan ställer sig en apoteksägare i Göteborg efter att ha fått en leverans av periodens vara modell större.

Ämnen i artikeln:

ApoteksgruppenLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Det kom en massa stora kartonger som bara innehöll tio förpackningar. Ögonen rullade på mig när jag såg det, säger Harald Bargsten, ägare till Apotekgruppens Apoteket Kärra på Hisingen, till Dagens Apotek.

I varje ask låg kapslar med Omeprazol Aurobindo á 20 mg, som används mot bland annat halsbränna. Ett populärt läkemedel som dessutom är periodens vara i mars.

– Vi har varje dag 20–30 kunder som tar ut det, säger Harlad Bargsten.

Efter att ha plockat fram måttbandet kunde han konstatera att varje förpackning är 17 centimeter lång, elva centimeter bred och tio centimeter hög. Och med de måtten ryms inte askarna på apotekshyllan.

– Det finns uppenbarligen ingen gräns för galenskapen. Det finns ingen plats för det här, vi får bygga till. Jag undrar hur det går för Tamro, hur de får in det på lagret, säger Harald Bargsten.

Händer det ofta att ni får så här stora förpackningar?

– Det finns en del varor som är oproportionerligt stora, men det här är det största hittills. Den är säkert tio eller 15 gånger så stor som en förpackning från exempelvis Pensa som levererar samma substans i burk, säger Harald Bargsten och fortsätter:

– Jag undrar vad man har för skäl för att det ska vara stort.

Dagens Apotek har sökt Läkemedelsverket, Tamro, TLV och indiska Aurobindo Pharma för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev