Läkemedel
Apotekarstudenter ska inte färdigställa läkemedel
Publicerad: 25 april 2017, 07:13
Lisa Stern Ödmark, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening, tycker Läkemedelsverket är trist och fyrkantig.
Nu är det avgjort. Apotekarstudenter får inte under sin praktik göra i ordning mediciner för utlämnande på egen hand.
Praxis med "temporär behörighet" finns inte i dagens regelverk konstaterar nu Läkemedelsverket. Enbart legitimerad apotekare eller receptarie har rätt att på egen hand färdigställa förordnade läkemedel och teknisk sprit för utlämnande, skriver Läkemedelsverket.
Dagens Apotek har tidigare rapporterat om att möjligheten för apotekarpraktikanter att få ”temporär behörighet” att helt på egen hand kunna färdigställa läkemedel inför utlämnande, var på väg att är försvinna.
Sveriges Apoteksförening skickade i mars in en dispensansökan i ärendet till Läkemedelsverket
– Generellt anser jag att det är tråkigt att myndigheterna agerar så fyrkantigt i den här frågan. Det här gäller apotekarstudenter, som har varit ute på minst 16 veckors praktik och som har klarat alla obligatoriska moment. En handledare, som är legitimerad farmaceut, bedömer då om studenterna har tillräcklig kompetens för att självständigt expediera recept, säger Lisa Stern Ödmark, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening.
Hon påpekar att den temporära behörigheten endast har gällt på praktikapoteket, och att den utsedda handledaren är närvarande hela tiden. Det är handledaren som är formellt ansvarig för receptexpeditionen, framhåller hon.
– Det här är ett sätt för studenterna att få öva samtliga moment i receptexpeditionen. Det ger bra förutsättningar att klarar alla momenten och jobbet när man är färdig med sin utbildning, säger Lisa Stern Ödmark.
Sveriges Apoteksförening har dock ännu inte fått svar på sin ansökan om dispens om tillfällig behörighet som föreningen lämnade till Läkemedelsverket i mitten på mars.
”Läkemedelsverket och Socialstyrelsen förstår till fullo vikten av en meningsfull praktikperiod, men formen för den måste ändras”, skriver Läkemedelsverket, och fortsätter:
”En viktig anledning till varför det beskrivna arbetssättet inte kan fortgå är också att ansvarsfrågan är oreglerad för det fall att det skulle ske fel vid en expedition, som utförs av en student. Tillvägagångssättet som använts när studenterna fått denna ’temporära behörighet’ är inte heller beskrivet eller reglerat på något övergripande plan.”
BOEL HALLDÉN