Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Apoteken favorit för receptfritt

Publicerad: 7 mars 2016, 06:38

Möjligheten till rådgivning lockar kunder till apoteken.

Foto: Apotek Hjärtat

Svensken köper helst receptfria läkemedel på apoteket, visar studie.


Att köpa receptfritt i matbutiker, på bensinstationer eller via internet är inte lika populärt som kanske många tror. Det har forskare hos enheten för socialmedicin och epidemiologi vid Göteborgs universitet kommit fram till efter att ha undersökt försäljning och användning av receptfria läkemedel i Sverige.

En första delrapport är publicerad i tidskriften Health Policy och visar att närhet, öppettider och sortiment är de viktigaste faktorerna i valet av försäljningsställe. Då tycks alltså apoteken ligga bra till.

Därefter kommer tillgången till rådgivning av utbildad personal, som drygt hälften av deltagarna ansåg var viktigt.

Forskarna drar därmed slutsatsen att statens apoteksmonopol har haft större inverkan på köpbeteendet än tillgången på receptfria läkemedel utanför apotek.

– Vi hittade en skillnad i val av försäljningsställe beroende på typ av läkemedel. De vanligaste receptfria läkemedel, som analgetika/antipyretika och nässprej, blev oftare köpta utanför apotek jämfört med andra typer av receptfria läkemedel. Man kan då utgå från att konsumenterna oftare efterfrågar rådgivning från utbildad personal, säger Helle Håkonsen, apotekare och doktor i samhällsfarmaci, som är en av forskarna bakom studien.

Läs mer i abstract:

Consumer preferences for over-the-counter drug retailers in the reregulated Swedish pharmacy market

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev