måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Apoteksgruppen dominerar EES-användningen

Publicerad: 21 oktober 2016, 06:20

Meta Bäck är en av fyra farmaceut på Apoteksgruppen i Åtvidaberg som alla är flitiga användare av E-hälsomyndighetens elektroniska expertstöd EES för säkrare användning av läkemedel. Foto: Apoteksgruppen

I förra veckan rapporterades det att E-hälsomyndighetens expertstöd EES för säkrare användning av läkemedel bara används vid två procent av alla receptuthämtningar. Det finns dock en kedja som sticker ut i statistiken – och det är Apoteksgruppen.

Ämnen i artikeln:

ApoteksgruppenLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Där används EES vid cirka 16 procent av alla uthämtningar mot recept. Målet är att siffran ska nå 20 procent innan året är slut. Fast det finns apotek inom Apoteksgruppen som redan har passerat den gränsen med råge. I Åtvidaberg uppskattar apotekschefen och läkemedelsanvariga Kerstin Petersson att 75–80 procent av kunderna expedieras med stöd av EES.

– Här är det nu en helt naturlig del av vårt arbete. När vi gör en expedition är det rutin att använda EES, men vi har fått jobba lite för att få det till en vana, säger hon.

För att nöta in greppet har apoteket satt upp EES-mål som följs upp varje vecka. Apoteksgruppen centralt redovisar också varje vecka hur många procent varje apotek har haft, vilket uppskattas i Åtvidaberg.

– Vi har gått in och tittat varje vecka hur vi har legat till och vi har kunnat följa våra resultat, säger Kerstin Petersson.

Är det en piska eller morot att kunna jämföra sig med andra apotek?

Det här är ett verktyg som underlättar vårt arbete, både vad gäller rådgivning och vad gäller att titta på interaktioner. – Kerstin Petersson, apotekschef

– Till att börja med var det kanske en tävling. Det gäller som sagt att få det här till en vana, innan man är van är det ingen självklarhet. Vi har pratat mycket om EES i arbetslaget. Nu sitter det i ryggraden. Vi är fyra farmaceuter här och alla använder EES, säger Kerstin Petersson.

Somliga menar att tidspress och kravet på samtycke från kunden bidrar till att farmaceuter nobbar EES. Att det helt enkelt tar för mycket tid att förklara vad som är syftet med it-stödet och hur det fungerar. Fast den förklaringen köper inte Kerstin Petersson.

– Det finns några enstaka kunder som har sagt nej, men de är undantag från regeln. De allra flesta säger ”åh vad bra” och är positiva när vi frågar om samtycke, säger Kerstin Petersson.

Som en liten anekdot berättar hon om en kvinna som åkte närmare fyra mil från Linköping till Åtvidaberg bara för att apoteket använder EES.

– Vi hade expedierat hennes man och frågat honom om det var okej att vi använde EES. Sedan kom hon hit och undrade om hon kunde ta ut ett av sina läkemedel här så att vi kunde ansluta henne också, och titta om hennes mediciner passade ihop. Hon bodde i Linköping men åkte till oss för det gjorde man inte på hennes hemmaapotek. Hon kanske inte hade efterfrågat tjänsten där, men vi erbjöd tjänsten till hennes man, säger Kerstin Petersson.

Vad du för tips till andra kedjor som vill få upp EES-användningen?

– I vår kedjas system är det ett klick till att man är med i EES, jag kan inte övriga kedjors it-system och vet inte om det är svårare där. Men jag tycker att det här är ett verktyg som underlättar vårt arbete, både vad gäller rådgivning och vad gäller att titta på interaktioner. Jag tror att man ska göra det här som en del av expeditionen, att det ska sitta i ryggraden. Likaväl som att jag kontrollerar en dos, lika väl ska jag titta på interaktioner, säger Kerstin Petersson.

Relaterat material

Samtycke sätter käppar i hjulet för EES

Farmaceuter struntar i EES

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev