lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Är ditt recept värt ett Guldpiller?

Publicerad: 24 april 2013, 06:00

Förra årets vinnare var Nätverket äldre och läkemedel, här företrädda av Agneta Eklund, Mariann Hedström och Kerstin Hulter Åsberg.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Nu ska årets vinnare av Guldpillret utses. En belöning på 50 000 kronor väntar på den som kommer med bästa receptet på bättre läkemedelsanvändning.


Den som vinner Guldpillret 2013 utses av en kunnig jury med företrädare för sjukvård, akademi, apoteksbransch och patienter. Bakom priset, som delas ut för fjärde året i rad, står Dagens Medicin och Dagens Apotek tillsammans med Läkemedelsförsäkringen.

Syftet med priset är att uppmärksamma behovet av en bättre användning av läkemedel, samt att stimulera till mer forskning kring läkemedelssäkerhet.

– Bättre och säkrare läkemedelsanvändning gynnar både patienter och samhället och med priset kan nya arbetssätt och metoder som bidrar till att läkemedelsskador kan undvikas, lyftas fram och få spridning, säger Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande.

Förra årets vinnare var Nätverket äldre och läkemedel som drivs av läkemedelsenheten, Landstinget i Uppsala län. De fick priset för Phase-20, ett instrument för skattning av möjliga läkemedelsrelaterade symtom hos äldre. De fick ta emot sitt hederspris och en utbildningscheck på 50 000 kronor på Dagens Apoteks apoteksdag i november förra året.

Nomineringen till Guldpillret görs genom att fylla i ett nomineringsformulär som nås via sajterna dagensapotek.se eller dagensmedicin.se . Alla yrkeskategorier inom sjukvården och apotekssektorn kan belönas för sina insatser eller initiativ. Nomineringstiden pågår fram till den

Guldpillret 2013 delas traditionsenligt ut på Apoteksdagen som i år arrangeras den 23 oktober.

Ny ledamot i juryn för Guldpillret är i år Ylva Böttiger, ordförande i Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor. Kvar från förra årets jury är Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, Inger Ros, ordförande i Hjärt- och lungsjukas riksförbund, Thomas Lönngren, konsult, tidigare chef på EU:s läkemedelsmyndighet, European Medicines Agency, Anders Rane, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Eva Sjökvist-Saers, ordförande i Apotekarsocieteten, Anders Öhlén, vd Läkemedelsförsäkringen och ordförande i juryn, samt Mikael Nestius, chefredaktör för Dagens Medicin och Dagens Apotek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev