Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Armband minskade smärta vid migränattack

Publicerad: 7 mars 2017, 07:40

Elektriskt stimulerande armband halverade smärtan vid en migränattack hos mer än hälften av försökspersonerna, enligt en mindre israelisk studie i Neurology.


– Data från studien ser intressanta ut. Fördelen är att armbandet verkar sakna de biverkningar som läkemedel har. Detta gör att man kan testa det i ett tidigt skede när man tror att ett anfall är på väg och därmed kanske slippa behandla med läkemedel. Om man trots stimulering får ett anfall så kan man ta migränläkemedel, exempelvis en triptan som även har verkan när det tas senare i ett anfall, säger Lars Edvinsson professor i medicin vid Lunds universitet. Han har själv inte deltagit i studien.

Lars Edvinsson ser armbandet som ett potentiellt framtida komplement till befintlig migränbehandling.

Armbandet, som placeras på överarmen, innehåller två elektroder som styrs via patientens smartphone. Dessa stimulerar sensoriska nerver baklänges.

Enligt forskarna bakom studien finns en efterfrågan på icke-farmakologisk behandling vid migrän. Dels kan befintliga migränläkemedel ge biverkningar eller inte ha tillräcklig effekt. En annan orsak är att för mycket läkemedel kan förvärra migränen

I den dubbelblinda randomiserade studien ingick 71 patienter och för 64 procent av deltagarna blev smärtan reducerad till hälften vid behandling med armbandet. Detta kan jämföras med 26 procent av de som behandlades med placebo, som i detta fall bestod av stimulering med låg frekvens på 0,1 hertz. Försökspersonerna fick instruktion att så snart ett anfall startar sätta igång den elektriska stimuleringen.

Forskarna bakom studien anser att några av fördelarna är att armbandet är enkelt för patienten att använda och inte så dyr.

Läs mer i abstract:

David Yarnitsky med flera. Nonpainful remote electrical stimulaiton alleviates episodic migraine pain. Neurology, publicerad online den 1 mars 2017.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News