Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Avastin kan förbättra hörseln vid tumörsjukdom i hjärnan

Publicerad: 10 juli 2009, 09:02

Läkemedlet Avastin kan förbättra hörseln hos vissa patienter med den godartade tumörsjukdomen neurofibromatos typ 2, enligt en ny studie.


Neurofibromatos typ 2 är en ärftlig sjukdom där en godartad tumör växer på hörsel- och balansnerven i hjärnan. Symtomen kan vara plötslig dövhet eller gradvis försämrad hörsel på ett öra.

Forskare vid Massachusetts General Hospital i Boston, USA, har i en pilotstudie undersökt effekten av läkemedlet Avastin (bevacizumab), som hämmar blodkärlsnybildning och som normalt används vid avancerade former av olika typer av cancer.

I studien ingick tio patienter för vilka rutinbehandlingar med kirurgi och strålning inte var möjligt eller där patienterna avböjde dessa behandlingar. Patienterna fick åtminstone en dos av Avastin.

Med magnetkameraundersökning konstaterade forskarna att tumören krympt mer än 20 procent hos sex av patienterna. Hos fyra av patienterna kvarstod förbättringen vid en uppföljning efter 11 till 16 månader.

Av de tio patienterna gick tre inte att följa upp beträffande hörselförbättring. Av de sju kvarvarande patienterna förbättrades hörseln hos fyra. Hos två patienter var hörseln oförändrad och hos en patient hade hörseln försämrats.

Studien publiceras online i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online 8 juli 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev