tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Även progressiv ms kan behandlas

Publicerad: 21 december 2015, 13:02

MR-bild av hjärnan hos en person som drabbats av multipel skleros. Foto: Thinstock

Läkemedelsverket anser att behandling med läkemedel kan övervägas också vid primär progressiv ms, som det i dag saknas godkända läkemedel för.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det finns ingen botande behandling för multipel skleros, ms, men de senaste åren har ett antal nya läkemedel som bromsar förloppet och minskar skov introducerats. Nu har Läkemedelsverket tagit fram nya rekommendationer för behandling av sjukdomen.

Fredrik Piehl, professor i neurologi vid Karolinska institutet i Solna, har ingått i myndighetens expertgrupp.

En viktig skillnad jämfört med tidigare rekommendationer som han lyfter fram är att Läkemedelsverket nu skriver att behandling med läkemedel kan övervägas även mot primär progressiv ms för patienter som är 50 år eller yngre.

Den vanligaste formen av sjukdomen är skovformad ms och det är den form som de flesta läkemedel är godkända mot. Vid sekundärt progressiv ms är skoven svårare att avgränsa. Vid den formen av sjukdomen kan interferonbehandling sättas in.

Vid primärt progressiv ms har skoven helt upphört och det sker i stället en långsam försämring.

– I dag har inga läkemedel den indikationen, men vi har fått data som stöder att vi bör behandla även vid primär progressiv ms om det finns en samtidig inflammation. Det har funnits en viss osäkerhet kring det, men på flera platser i landet behandlar man redan i de fallen, säger Fredrik Piehl.

En allvarlig biverkning som kan drabba patienter som behandlas med läkemedlet Tysabri (natalizumab), och i viss mån även andra ms-läkemedel, är progressiv multifokal leukoencefalopati, PML, som är en infektion i hjärnan orsakad av virus.

– Tysabri är ett effektivt läkemedel, men man bör välja andra alternativ för de patienter som har ökad risk för PML och de som får Tysabri bör övervakas noga, säger Fredrik Piehl.

Han tillägger att det nu finns andra läkemedel med hög effekt som medför mindre risk för PML.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev